Hlavní obsah

Francouz v play off čaruje. Hlavní jsou ale vítězství, říká litvínovský hrdina

Litvínov

Nezměrná bojovnost a soustředěná hra, podpořená stejně jako v předešlých duelech vynikajícím výkonem brankáře Pavla Francouze, dovedly hokejisty Litvínova k vítězství 3:0 ve třetím utkání čtvrtfinálové série s Plzní. Severočeši tak mají za stavu 2:1 na zápasy k postupu do semifinále o krůček blíž než jejich soupeř.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Litvínova Pavel Francouz.

Článek

V Litvínově bylo vyprodáno a sedm tisíc převážně domácích diváků po utkání nadšeně aplaudovalo vítězům. „Je to super, ale na to svoje vychytané čisté konto nekoukám. Hlavně že máme dvojku v kolonce úspěšných zápasů v play off," usmál se Pavel Francouz, který si připsal druhou nulu ze tří utkání! Už v prvním souboji dotáhl tým k vítězství 1:0 v Plzni. „V úterý bych byl šťastný i za výhru 8:7, protože se počítají jen body za vítězný výsledek. Musím pochválit kluky za obětavost, s jakou ubránili čtyřminutové oslabení, když padali i do střel. Říkal jsem si, že pokud nedovolíme Plzni snížit, měla by výhra s blížícím se koncem dostat reálné obrysy. A to se také stalo i díky třetímu gólu do prázdné branky. Ten závěr jsme sehráli skvěle," pokyvoval hlavou gólman.

Litvínov naznačil velkou vnitřní sílu. „Cítíme dobrou psychickou pohodu před středečním střetnutím. Můžeme do něj nastoupit s relativním klidem, že máme v sérii těsný náskok," líčil hrdina zápasu.

Francouz napodobil svého kolegu ze společného působení v Ústí nad Labem Zdeňka Orcta, který vychytal před lety také nulu v extraligovém play off v dresu Litvínova. „Jsme pořád v kontaktu, skoro denně si voláme a probíráme hokejové věci křížem krážem. Zdeněk je mým brankářským vzorem a jsem rád, že jsem na něj navázal, co se týče litvínovské bilance," podotkl litvínovský gólman.

Vzadu cítíme jistotu, lebedí si Ručinský

Jen slova chvály vyřkl na adresu Francouze litvínovský útočník Martin Ručinský. „Francik nás držel nad vodou, mohli jsme se na něj spolehnout. S takovým brankářem za zády cítíme velkou jistotu a jen si přejme, aby mu forma vydržela."

A k vlastnímu zápasu s Plzní Ručinský, který v pondělí oslavil 42. narozeniny, poznamenal: „Myslím, že jsme odehráli výbornou partii. Dát tři góly proti tak silnému soupeři je vynikající. K ničemu jsme Plzeň nepustili a od stavu 1:0 jsme hráli to, co jsme potřebovali. Prostě jsme podali kolektivní výkon a až na pár výjimek jsme neměli slabší chvilky. Doma nás podporují fanoušci a patří jim dík, jak to s námi prožívají."

Také trenér Litvínova Vladimír Jeřábek před týmem smekl: „Hrajeme tak, jak se v play off hrát má. Je tam z naší strany nasazení, vůle a poctivost ve všech herních činnostech. Ve třetí třetině jsme se snažili vyvarovat chyb a dovedli jsme zápas do poměrně klidného konce, protože nedošlo na hektickou koncovku."

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice