Hlavní obsah

Velké zklamání! Můžeme být na sebe pyšní, o to je to ale horší, smutní Francouz

Plzeň

Vedli 3:2 na zápasy a měli před sebou výhodu domácího prostředí. Tu sice nevyužili, i v rozhodujícím sedmém čtvrtfinále v Plzni však sahali po postupu. Ještě po dvou třetinách hokejisté Litvínova drželi těsný náskok, nakonec však padli 3:4, stejně jako v celé sérii. „Zklamání, velké zklamání. Ale můžeme být na sebe pyšní,“ říkal bezprostředně po vyřazení gólman Severočechů Pavel Francouz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Litvínova Pavel Francouz

Článek

„Byla to naprosto vyrovnaná série, bojovali jsme až do konce. Plzeň byla v rozhodujícím zápase šťastnější," hledal příčiny konce sezóny útočník František Lukeš. Zejména ve třetí třetině rozhodujícího duelu se štěstěna Litvínovských skutečně nedržela.

„Nechci se moc vymlouvat, ale před třetím inkasovaným gólem se puk Plzni šťastně odrazil a Kašpařík dával do prázdné. A při vítězném gólu trefil Slovák Johnsona do bruslí, od nichž to šlo do brány," ohlížel se Francouz za dvěma inkasovanými trefami. Právě tu rozhodující si hodně vyčítal Lukeš. „Moje chyba. Střelu Slováka jsem měl zblokovat, jakkoli do ní skočit."

„Mrzí nás, že jsme nedokázali rozhodnout sérii už doma v šestém zápase. V Plzni jsme neměli co ztratit, šance byly padesát na padesát, což bylo vidět i na ledě, když to bylo vyrovnané až do konce," tvrdil Francouz a před výkonem celého týmu smekl.

Příští sezónu to Litvínov může dotáhnout ještě dál

„Můžeme být na sebe pyšní, o to je ale vlastně prohra horší. Kdybychom dostali 4:0 na zápasy, asi bychom se za sérií takhle neohlíželi. Jenže semifinále jsme měli na dosah ruky a Plzeň nám ho vytrhla a vzala si ho. O to víc to teď mrzí," smutnil Francouz, který v Plzni vyrůstal, ochutnal tam extraligu a dodnes v západočeské metropoli bydlí.

A dvaadvacetiletý gólman přiznává, že s odstupem času bude sezónu hodnotit jako úspěšnou. „Momentálně cítím velké zklamání, ale já osobně jsem na tento tým hrdý. Na to, kam nás před sezónou pasovali, jsme to dotáhli daleko. A příští rok to můžeme dotáhnout ještě dál," tvrdí muž s maskou, který poprvé ve své kariéře odchytal celou sezónu jako jasná jednička týmu.

„Jsou to pro mě obrovské zkušenosti, jsem hrozně rád za prostor, který jsem v bráně dostal," dával najevo svou spokojenost a stejně tak mu udělala radost reakce plzeňských fanoušků po skončení série, kteří vyvolávali jméno svého bývalého brankáře. „Potěšilo mě, že nezapomněli. Hodně mě to zahřálo u srdce," tvrdí Francouz, jenž si za své výkony vysloužil i pozvánku do reprezentačního týmu. V pondělí se má hlásit na srazu národního mužstva v Kravařích.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga 2012/13

  • Čtvrtfinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Vítkovice Steel - logo HC Vítkovice Steel
    4 : 2
  • HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec HC Sparta Praha - logo HC Sparta Praha
    4 : 3
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha Rytíři Kladno - logo Rytíři Kladno
    4 : 1
  • HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    4 : 3
  • Semifinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec
    4 : 2
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    2 : 4
  • Finále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    3 : 4