Hlavní obsah

Neumíme dávat góly, stýská si Farda

PRAHA

Když oznámil, že přebírá beznadějně poslední tým extraligy z Jihlavy, kamarádi mu říkali, že je sebevrah. Richard Farda ale nové angažmá pojal jako výzvu a za cíl si dal připravit mužstvo co nejlépe na baráž. Že to nebude mít ani trochu jednoduché, ukázal hned první zápas s mistrovským Zlínem. Extraligový nováček v neděli prohrál, navíc nedokázal vstřelit ani jedinou branku.

Článek

"Bylo to pro mě nepříjemné překvapení. Asi je to v umění hráčů. Cvičíme střelbu pořád na tréninku, z lavičky na hráče řveme, aby stříleli, a oni to pak stejně sehrají špatně," posteskne si Farda.

Hrají o prémie

Devětapadesátiletý kouč se už v několika trenérských štacích osvědčil, vytahoval do play-off Slavii i Plzeň, smazat jednadvacetibodový rozdíl od předposledního Třince se však zdá být úkolem nadlidským. Jihlava do extraligy vstoupila výhrou nad Litvínovem, ale za dalších dvaatřicet kol dokázala přidat pouhá další dvě vítězství. Od toho posledního nad Kladnem uplynulo už dlouhých devět týdnů...

S osudem je už smířený i Farda, ale nemá strach, že by jeho svěřencům chyběla ve zbývající části sezóny motivace.  "Kluci hrají o prémie, to je snad dost," domnívá se. Ze svého prvního zápasu na střídačce mužstva z Vysočiny si odnesl i několik příjemných dojmů. "Líbilo se mi, jak hráči bojovali, bylo na nich vidět, že chtějí vyhrát," hledá pozitiva své trenérské premiéry na Horáckém stadiónu, kde působil několik let i jako hráč.

Slabinou je také defenzivní činnost

S výhledem na baráž s vítězem první ligy chce Dukla získat do svých řad některé nové hráče. "Diskutujeme o tom s vedením každý den," přiznává Farda. "Hledáme hlavně brankáře," nastiňuje, který post ho trápí nejvíce. Statistiky dvojice Suchan-Hronek nijak oslnivé nejsou, byť jim propustná jihlavská defenzíva situaci nijak neusnadňuje. V hodnocení plusových a minusových bodů devět nejspodnějších příček obsadili právě hráči Dukly.

Posily nechce nikdo pouštět

Aby mohly případné posily nastoupit v baráži, musí za Jihlavu podle pravidel odehrát minimálně patnáct zápasů, to znamená, že uzávěrka transferů pro klub je 4. ledna. "A čas letí, navíc týmy před námi mají stále naději na play-off, takže nám nechtějí nikoho pustit," stýská si Farda.

S blížícím se závěrem základní části extraligy se budou jeho myšlenky čím dál více upínat k první lize. "Teď je ještě brzy, týmy budou brát vážně až play-off, to začnu objíždět zápasy," plánuje. Nemyslí si však, že by momentální lídr druhé nejvyšší soutěže České Budějovice s kádrem prošpikovaným hráči z NHL měl účast v baráži jistou. "Ústí je může hodně potrápit," domnívá se zkušený kouč.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice