Hlavní obsah

Bříza: nikdy nedojde k žádné roztržce

PRAHA

Po dvouzápasové přestávce se do branky pražské Sparty vrátil zkušený gólman Petr Bříza. Proti plzeňskému Lasselsbergeru neměl zpočátku příliš práce, ve druhé třetině už své spoluhráče výrazně podržel. Plzeň opět Spartě nedokázala vstřelit branku, Bříza si připsal druhé čisté konto v letošním ročníku soutěže. Navázal tak na výkon Tomáše Pöpperleho, který v prosinci vychytal výhru Sparty 1:0 po prodloužení v Plzni.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Brankář Sparty Petr Bříza - archivní foto

Článek

S návratem do sparťanské klece byl Bříza pochopitelně spokojený. "Nulu vůbec nepřeceňuju, ale jsem za ní samozřejmě rád. Měl jsem teď nějaký čas na trénování, mohl jsem se pořádně připravit. Nejen na zápas, ale třeba i na play off."

Kdo by měl podle vás chytat ve Spartě?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Čisté konto je pro brankáře vždycky příjemné, Petr Bříza z něj ale vědu nedělá. "Vždycky jsem razil zásadu, že nikdy nelítám moc nahoře ani moc dole. Nic nepřeceňuju, stejně jako se neodrovnávám, když se nedaří. Pracovat se musí dál v obou případech," upozorňuje sparťanský matador.

Sparta má play off na druhé příčce jasné, Plzeň o poslední postupovou pozici ještě svede tvrdý boj s Litvínovem. Proto bylo překvapivé, s jakým respektem Západočeši do T-Mobile arény přijeli. Domácím cestu k dvoubrankovému vedení svou malátností hodně usnadnili. "Pak se ale začali rvát. My jsme trošku polevili a hned to bylo znát," říká Bříza. "Úvod byl ale z naší strany jednoznačný. Myslím si, že když soupeř přijel do Prahy a viděl, že máme kompletní sestavu, tak měl velký respekt. Ten nám dal dvoubrankové vedení, které jsme si ale zasloužili. Hráli jsme fakt výborně. Jen jsme za stavu 2:0 začali moc kombinovat, měli jsme rozhodnout už v první třetině," uvědomuje si.

Mediální zájem chápe

Západočeši několikrát "zajeli" i do sparťanského gólmana. "To je způsob, jakým se dneska hraje. Vždycky záleží na posouzení rozhodčího, ale žádné nefér věci se nestaly. Naopak, když jsem měl přikrytý puk, tak mě už neatakovali. Bylo to v pohodě."

V klidu bere zkušený gólman brankářskou situaci ve Spartě. Při jeho zranění chytil šanci za pačesy mladý Tomáš Pöpperle a svými výkony si výrazně řekl o místo v sestavě. "Stalo se to mediálním tématem. Pořád se spekuluje, hledají se nejrůznější věci. Nemá ale smysl s podobnými věcmi do kabiny. Jedno je jasné - nikdy nedojde k žádné roztržce. Pro nás všechny je nejdůležitější tým a od toho se všechno odvíjí."

Petr Bříza se ale mediálnímu zájmu nediví. "Chápu to. Tomáš zválcoval svými statistikami nejen mě, ale celou ligu. Do soutěže naskočil tak, jak asi ještě nikdo. Je přirozené, že to přitahuje zájem médií. Léta chytal ve Spartě jenom Bříza, navíc já už mám svá léta. Tomáš je o dvacet let mladší. Ale i díky tomuhle rozdílu to bude naprosto fungovat."

Problémy z případné role náhradníka nepřipouští. "Můj postoj je jasný. I když jsem braný jako člen sparťanského jádra, žádné výhody z toho pro mě neplynou. Nejdůležitější je tým a je potřeba, aby i nehrající drželi s ostatními. To byla vždycky síla kabiny a to dodržím i já. Je to moje přesvědčení."

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice