Hlavní obsah

Lener: Je to jako blesk z čistého nebe

PRAHA

Sen hokejové Sparty o zisku titulu se rozplynul jako pára nad hrncem. Jeden z favoritů soutěže nestačil ve čtvrtfinále na Vítkovice, které se po výhře 4:1 na zápasy staly první semifinalistou. Jiný konec sezóny si ve svém prvním roce na lavičce Sparty představoval trenér Slavomír Lener. "Cíle jsme měli úplně jiné, devět měsíců práce je pryč," přiznává kouč v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Váš tým plný hvězd skončil už ve čtvrtfinále play-off hokejové extraligy, jak je to možné? Ještě je brzo na nějaké hodnocení, můžu jen říct, že práce s mužstvem pro mě byla zážitkem. Nedokážu si vůbec vysvětlit, co na nás spadlo v posledních osmi zápasech, nechci se vymlouvat na zranění a nemoci, ty postihly Vítkovice taky.

Jaký podíl za vypadnutí si dáváte vy osobně? Litujete nějakého rozhodnutí? To je těžká otázka. Ale jedna myšlenka nás trenéry napadla: šli jsme do čtvrtfinálové série s tím, že se nám nic nemůže stát, věřili jsme si, že máme dostatečně silný tým, abychom dokázali postoupit.

Jenže mužstvo to nezvládlo. Myslíte, že u něj dostanete šanci i další sezónu? Cílem vedení i mým osobním bylo finále, to se nepovedlo, nesplnili jsme cíl.

Budete tedy usilovat o to, abyste u týmu zůstal? V týdnu se sejdu s vedením. Nikdy jsem nepodepisoval smlouvu na víc než rok, kromě reprezentace, kdy jsme s Vláďou Růžičkou chtěli zůstat u týmu až do mistrovství světa v Praze. Chci totiž, aby do každé sezóny šli trenér i vedení kvůli tomu, že do toho mají chuť, ne kvůli smlouvě.

Nevymstilo se vám, že jste neustále točili sestavou? Tým se nemohl sehrát... V tom problém nebyl. Takhle jsme hráli celou sezónu, chtěli jsme tím hru oživit. V Davosu jsme sestavu točili ještě více, v play-off jsme aspoň nechávali některé dvojice pohromadě. Když jsem třeba ve třetí třetině čtvrtého zápasu poslal do obrany Nedvěda, Výborného a Tona, chtěl jsem tím posílit ofenzívu. Byla to hra vabank, ale bylo to dobré rozhodnutí.

Vše začalo již prvním zápasem s Vítkovicemi. Ačkoli jste předem avizoval, že do branky půjde Bříza, nakonec jste mezi tyče poslal málo zkušeného Pöpperleho. Tomášovi se ale v sezóně dařilo, povedl se mu i Spenglerův pohár. Byl to risk, který nám nevyšel.

Jak jste byl spokojen s posilami z NHL? Třeba Havlát v playoff nebodoval a v sobotu tým oslabil čtrnácti trestnými minutami. Na hráčské hodnocení je ještě brzy. Ale uznávám, že statistiky jsou nekompromisní.

Nevzniklo v kabině pnutí mezi posilami ze zámoří a hráči z původního kádru? Pravidelně jsme s kluky mluvili, žádné spory v kabině nevznikly, až jsme z toho byli trochu překvapení. Přitom mi všichni říkali, že by chtěli být více na ledě, ale při šířce kádru a nejistotě kolem NHL to prostě nešlo.

Jak jste se cítil bezprostředně po posledním zápase? Není to lehké, cíle jsme měli úplně jiné, devět měsíců práce je pryč. Každý den jsem se do kabiny těšil, byl jsem tam mezi prvními... Je to jako blesk z čistého nebe. Víte, já dělám vše naplno, nic nepodceňuji, ale nikde není psáno, že to dělám dobře. Držím se toho, že sport neděláme pro sebe a pro medaile, ale pro fanoušky. Proto jsme hráli útočný, aktivní hokej, možná i to je jedna z příčin, proč to nevyšlo.

V hledišti se ale objevily transparenty, které vám zrovna nelichotily... Když jsem vyhrával, sklízel jsem spoustu pochval, fanoušci vyvolávali mé jméno, teď je to naopak. Divák má právo se vyjádřit.

Vaše kariéra teď prožívá propad, nejdříve neúspěch s reprezentací, teď se Spartou. Ivan Hlinka mi po Naganu říkal, že jsou kvalitnější trenéři než my, kteří se takových úspěchů nedočkali. Já si je prožil a teď jen doufám, že propad je krátkodobá záležitost.

Bylo pro vás větším zklamáním vyřazení s USA na šampionátu v Praze, nebo s Vítkovicemi v extralize? Se Spartou jsem pracoval dlouhodobě a rozhodovala celá série, ne jen jeden zápas, v tom je to asi větší zklamání.

Budete teď fandit Liberci v sérii se Slavií? Když Severočeši postoupí, budete aspoň mistry Prahy. Vidíte, to mě ani nenapadlo. Liberec jsem viděl hrát v pátek, byl skvělý.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice