Hlavní obsah

Trest za závažnou chybu sudích v Třinci? Stopka na jeden až tři duely a pokuta okolo 5 tisíc

Třinec/Praha
Aktualizováno

Komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje potrestala arbitry středečního extraligového utkání mezi Třincem a Spartou, kteří chybně neuznali gól hostujícího Buchteleho při samostatných nájezdech. Hlavní sudí René Hradil dostal trest na tři zápasy a finanční pokutu ve výši odměny za řízení duelu, Michal Hrubý pak pokutu ve stejné výši a zastavení činnosti na jedno utkání.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva Lukáš Gavlas a Martin Růžička (oba Třinec) bojují o kotouč s Tomášem Rolinkem (Sparta).

Článek

Komise rozhodčích se celým incidentem zabývala na základě podnětu Sparty, která podala oficiální protest. Podle výkladu Pravidel ledního hokeje čl. 509 odst. 8, se v případě, kdy „v průběhu trestného střílení nebo samostatných nájezdů k určení vítěze utkání puk vnikne do branky a branka se uvolní nebo není ve správném postavení následkem zákroku brankáře" gól uzná a situaci nelze přezkoumávat.

Jenže tak tomu v Třinci nebylo. A to i přesto, že hlavní sudí Michal Hrubý svého kolegu Reného Hradila o správném výkladu pravidel hned po inkriminovaném momentu přesvědčoval. „Rendo, já bych to vůbec nezkoumal. Vykoplá brána, jasnej gól. Bez videa," zachytily komunikaci rozhodčích mikrofony, které při přímých přenosech umisťuje Česká televize na těla rozhodčích.

Komise rozhodčích dospěla k závěru, že sudí zásadně při uplatnění pravidel pochybili, což mělo vliv na konečný výsledek. Po neuznané trefě Buchteleho totiž třinecký Polanský svůj nájezd proměnil a zajistil Ocelářům bod navíc za výhru 3:2.

Videosudího si komise pozve

Renému Hradilovi komise rozhodčích odebrala delegaci na tři utkání a udělila finanční pokutu ve výši celé odměny za řízení zápasu. Ta se podle informací Sport.cz pohybuje u neprofesionálních sudích, jimiž Hradil s Hrubým jsou, podle zkušeností v rozmezí 4 až 6 tisícovek. Zatímco Hrubý se pohybuje okolo spodní hranice, Hradil je na samém vrcholu. Za utkání ve Třinci tedy přijde o 6 tisíc, v součtu s dalšími třemi duely, které si nezapíská, to činí 24 tisíc korun.

Michalu Hrubému byla odměna za vedení zápasu rovněž odebrána a nezapíská si jedno utkání. Čároví Marek Hlavatý s Rudolfem Tošenovjanem rovněž dostali jednozápasovou stopku, videorozhodčího Ivana Kovala si komise pozvala k projednání jeho postupu na nejbližší zasedání.

„Rozhodčí se neuznáním branky dopustili závažného pochybení, které mělo vliv na konečný výsledek," uvedl předseda komise Pavel Halas. „K chybě navíc nedošlo při posouzení sporné situace, ale při uplatnění pravidel, které jsou v takových případech jednoznačná. Proto byl jednomu z hlavních rozhodčích uložen nejvyšší trest, který sazebník umožňuje."

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice