Hlavní obsah

Haškův dres vystoupal pod pardubickou střechu. Dává si pauzu před olympiádou, žertoval Jágr

Pardubice

Sedmnáct ‚sudiček‘ doprovázelo Dominika Haška při slavnostním ceremoniálu, při němž pod strop arény vystoupalo Dominatorovo pardubické číslo 9. Nejslavnějšímu gólmanovi české historie aplaudovalo vyprodané hlediště, v němž nechyběli ani nejdůležitější lidé brankářovy dlouholeté kariéry.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Hokejový klub HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 1. prosince před extraligovým zápasem se Spartou Praha slavnostně vyřadil dres s číslem devět na počest legendárního brankáře Dominika Haška (na snímku vlevo).

Článek
Fotogalerie

Přesně 32 let po Haškově debutu proti Spartě přijel do Pardubic stejný soupeř a osmačtyřicetiletá legenda se konečně dočkala poct, jaké si zasloužila. Třičtvrtěhodinový ceremoniál prokládaly vzpomínky trenérů a spoluhráčů i šoty mapující skvělou Haškovu kariéru - tři pardubické tituly, olympiádu v Naganu, dva Stanley Cupy a spoustu individuálních trofejí.

Po Haškově boku sedělo na ploše pardubické haly 17 privilegovaných, včetně dcery Dominiky, trenérů Sekyry, Uhra a Sýkory, legendárního tria Martinec, Novák, Šťastný, ale zastoupeny byly i mladší ročníky v podobě Šejby či Janeckého. „Už se těším, až tě uvidím v Hokejové Síni slávy," vzkázal v předtočeném videu Haškův detroitský souputník Chris Chelios. „Ať se ti v důchodu daří," prohlásil Martin Brodeur z New Jersey.

Ze záznamu promluvil i jeho spoluhráč Jaromír Jágr: „Hašan si teď dává pauzu, aby se pořádně připravil na olympiádu 2018. Slíbili jsme si, že tam společně zakončíme naši reprezentační kariéru," narážel hokejista Devils s úsměvem na Haškovu zálibu v častých návratech.

Dva momenty narušily slavnostní ráz okamžiku

Persona večera si slavností řeč nepřipravila jen jako sterilní soupis děkovných vzkazů. Hašek byl i vtipný, když připomněl pár příhod z pardubické kabiny. Dva momenty ale narušily slavnostní ráz okamžiku. Domácí fanoušci vypískali majitele klubu Šmidberského, ti sparťanští zase přerušili Haškův projev skandováním: „My chceme hokej!"...

Když se mikrofonu chopil Dominatorův dlouholetý kamarád Martin Střída, připomněl i Haškovu častou výmluvu při pozdním příchodu na trénink, která se později stala proslulou. „Vždycky jsi tvrdil, že ti sestra zaklapla budík. Teď je mi líto, že tehdy Maruška společně s budíkem nezastavila čas. Mohla tak prodloužit tvoje nejslavnější období," sklidil Střída potlesk na otevřené scéně.

I diváci v tu chvíli, možná se slzou v oku, zavzpomínali na éru, která se jen tak opakovat nebude.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice