Hlavní obsah

Poslední krok byl nejtěžší, shodli se Pardubičtí

PARDUBICE

Poslední krok do finále byl pro Pardubice nejtěžší. Čtvrtého vítězství v sérii s Libercem dosáhly teprve po nájezdech, když během zápasu ztratily dvoubrankové vedení, aby pak 6,5 minuty před koncem zachraňovaly alespoň nerozhodný stav. "Už jsem se bál, že nám není souzeno vyhrát," tvrdil brankář Ján Lašák, který se později stal hrdinou nájezdové koncovky.

Článek

"Naštěstí přišla přesilovka pět na tři, která přinesla vyrovnání. Nebýt toho, mrzely by nás zahozené šance z první poloviny utkání. Nájezdy mohly dopadnout i opačně, štěstí se při nich ale přiklonilo k nám. Bylo však na čase, Liberec dostaly do zápasu dost náhodné trefy," říkal Jiří Dopita.

Když v prodloužení nepadl gól, každý z brankářů musel čelit osmi nájezdům. Lašák neobstál jen při jediném. "Kotalík to udělal chytře, naštěstí při svém druhém pokusu už tak rychlou kličku nezopakoval. Moc jsem nerozmýšlel, kdo proti mně jede, mou hlavní snahou bylo neudělat žádný pohyb, kterým bych Libereckým usnadnil zakončení a couval jsem zodpovědně s každým střelcem," líčil pardubický gólman.

Hosty v zápase podržel Milan Hnilička 48 úspěšnými zásahy, ale při nájezdech kapituloval dvakrát: "Mám rád stresové situace, jenže pardubičtí útočníci jsou šikovní. Pomohly nám šťastné góly, které srazily psychiku soupeře, jenže sami jsme si to zkazili častým vylučováním. Nemáme se ale za co stydět."

Lašák si odskočí na Slovensko

Autora jediného libereckého úspěchu při nájezdech Aleše Kotalíka gól těšil jen chvíli. Postavil se totiž tváří v tvář Lašákovi hned vzápětí, ježe to už měl navrch slovenský gólman domácích. "Chtěl jsem udělat stejnou kličku, jen na opačnou stranu," popisoval svůj záměr. Z trestné lavice musel předtím sledovat klíčový vyrovnávací gól Pardubic, když po faulu na Dopitu poslal svůj tým do tří: "Netušil jsem, že velký chlap jako on, tak lehce odlétne."

Pardubičtí hráči dlouho po vítězství slavili s diváky na ledě, zasypaném už tradičně perníčky. "Lidi vytvořili skvělou atmosféru, chtěli jsme se s nimi podělit o radost. Týdenní volno před finále uvítám, pojedu domů na Slovensko a hokej na chvíli pustím z hlavy," tvrdil Lašák.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice