Hlavní obsah

Kubina se omluvil, na Bolinově podjatosti ale trvá

PRAHA

Kapitán hokejistů Vítkovic Pavel Kubina se v úterý veřejně omluvil sponzorovi Zlína společnosti Hamé, která se cítila poškozena jeho slovy o podplaceném sudím v semifinále play-off. Vítkovická opora nicméně na svých slovech o podjatosti rozhodčího Petra Boliny trvá. Reprezentačnímu obránci tak i nadále hrozí s Bolinou soudní spor.

Článek

"Ubezpečuji Vás, že mé výroky byly toliko výrazem přesvědčení o podjatosti rozhodčího Boliny a vázaly se výhradně k jeho osobě. I když se domnívám, že podjatost má vždy své důvody, žádné konkrétní jsem neměl na mysli, stejně tak, jako jsem neměl na mysli případně závadné jednání jakékoliv třetí osoby," píše se v oficiální prohlášení, které Kubina vydal.

Reagoval tak na pondělní vyjádření majitele Hamé Leoše Novotného, že pokud se veřejně neomluví, je připraven žalovat jej o pětimiliónové odškodné. To už Kubina zažehnal.

"Pokud jste si tak můj komentář, např. díky formulaci podmíněné emotivní atmosférou, vyložil, jde o nedorozumění a za vznik tohoto nedorozumění se Vám a Vaší společnosti omlouvám. Ani v nejmenším jsem se nedotkl (a už vůbec neměl v úmyslu) společnosti Hamé, a.s. či jakéhokoliv jiného konkrétního subjektu a nikdy jsem netvrdil, že společnost HC HAMÉ s.r.o. uplácela," napsal Kubina.

'Tady nevyhrajete!'

I nadále však trvá na tom, že sudí Bolina v pátečním sedmém semifinálovém utkání ve Zlíně podal neprofesionální výkon a poškodil jeho tým. To potvrdil v dopisu, který adresoval řediteli soutěže Stanislavu Šulcovi. Ten v pondělí Kubinu vyznal, aby svá tvrzení do středečního poledne doložil.

"Výroky ... byly proneseny ve vzrušené atmosféře bezprostředně po utkání, přitom byly projevem mého přesvědčení, které mělo jednak svůj vývoj (v průběhu celého zápasu), jednak odráželo poznatky dalších hráčů mužstva, jehož jsem jako kapitán mluvčím," uvedl Kubina, který doložil i několik případů, které jej vedly ke slovnímu napadení Boliny.

Podle Kubinových tvrzení, která potvrdily i další dvě zámořské posily z NHL Václav Varaďa a Marek Malík, se Bolina choval k hráčům obou celků diametrálně odlišně.

"Se mnou, jakožto kapitánem, striktně odmítal hovořit, s Čajánkem a Romanem Hamrlíkem (bez označení 'C' nebo 'A') řešil situace opakovaně," tvrdí Kubina, podle nějž byl zmiňovaný hlavní sudí k ostravským hráčům arogantní a vulgární.

"Například na poznámku Marka Malíka: 'Co to píská?', odsekl: 'Tady nevyhrajete!'. Po vstřelení vedoucího gólu Hamé na 2:1 jsem Bolinovi sdělil, že to vypadá tak, že hrajeme zbytečně. Na to mi odvětil: 'Však běžte domů, stejně nevyhrajete.'," napsal Kubina v prohlášení.

Start na MS ohrožen nemá

Úterní Kubinovo vyjádření nemá žádný vliv na řízení, které s ním zahájilo vedení soutěže. "Nebudu to nijak komentovat. Nevím ale, jestli lze vše, co řekl, vyřešit jen odůvodněním, že se jednalo o emoce po zápase," uvedl Šulc v České televizi poté, co se dozvěděl obsah prohlášení vítkovického hráče. Pozastavil se ale nad faktem, že i po čtyřech dnech si Kubina stojí za některými svými výroky.

Hráči tak bezprostředně hrozí finanční postih, jenž by ale byl částečně adresovaný klubu, za který Kubina hraje. Jedná se o pokutu ve výši 10 000 korun za to, že se po utkání vyjádřil k výkonu rozhodčích, což je v Česku zakázané. Další hrozbou je až padesátitisícová pokuta za poškození dobrého jména soutěže.

"Druhou věcí je disciplinární řízení, které by začalo, pokud nic nedoloží," řekl Šulc. Případný zákaz startu na mistrovství světa, na němž by důrazný obránce v českém reprezentačním dresu neměl chybět, Kubinovi údajně nehrozí.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice