Hlavní obsah

Extraligu možná čekají zásadní změny pravidel

PRAHA

Dvě zásadní změny pravidel budou na programu úterního zasedání Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) v Českých Budějovicích. Zástupci celků domácí nejvyšší soutěže budou jednat o návratu k postavení mimo hru na červené čáře a odpískání zakázaného uvolnění pouze ve chvíli, kdy se dotkne bránící hráč puku.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto.

Článek

"Bude se o tom rokovat a s největší pravděpodobností se v úterý rozhodne. Ať už pro, nebo proti," řekl ČTK ředitel extraligy Stanislav Šulc. Stejné návrhy padaly i na jednáních Mezinárodní hokejové federace IIHF, která je však nyní zamítla. Pokud APK změny pravidel přijme, bude se tak hrát v extralize podle odlišných regulí než na mezinárodní scéně.

Ke zrušení pravidla o postavení mimo hru na střední červené čáře došlo v soutěžích IIHF a v české extralize od sezóny 1998/99. Cílem mělo být docílení útočnější hry, ale v poslední době padají kritické hlasy, že účinek byl opačný.

Ke změně posuzování zakázaného uvolnění se přistoupilo už v roce 1990. Poté, co na začátku stejného roku na následky nárazu na mantinel po jednom z bruslařských soubojů o puk před zakázaným uvolněním zemřel český hokejista Luděk Čajka, se podle nových regulí hra automaticky přerušuje, jakmile kotouč přejde brankovou čáru. Podle původních pravidel se stále hraje v zámořské NHL.

Na programu úterního jednání APK bude také termínová listina nadcházející sezóny. "Pokud bude schválena, nebude nic bránit tomu, aby byla extraliga hned vylosována," dodal Šulc.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice