Hlavní obsah

Extraliga chce nasadit profesionální rozhodčí

PRAHA

Vedení české hokejové extraligy se chystá k převratnému kroku a pravděpodobně již od příští sezóny začne nasazovat do zápasů první profesionální sudí. Šéf komise rozhodčích Pavel Halas připravil zkušební projekt, který počítá s tím, že už v nadcházejícím ročníku extraligy budou v soutěži působit tři profesionální rozhodčí.

Foto: čtk

Hokejová extraliga se dočká profesionálních rozhodčích.

Článek

"Pracovali jsme na tom již několik let a prakticky to bylo připravené. Jen jsme čekali, až o to budou mít kluby zájem. Ten nyní přišel," řekl Halas ČTK. Ve středu 22. června bude o projektu jednat v Karlových Varech Asociace profesionálních klubů ledního hokeje.

Vybraní zástupci účastníků nejvyšší soutěže byli o chystaném kroku informováni již dříve. "Pracovní skupina o tom již jednala a neměli jsme rozdílné názory," uvedl Halas.

Zlepšili by profesionální rozhodčí úroveň extraligy?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Je tedy pravděpodobné, že projekt bude moci být spuštěn. Šéf komise už vybral čtyři adepty, kteří mají zájem v něm působit. "Je mezi nimi ale jen jeden, se kterým jsme počítali před lety na začátku projektu," přiznal Halas.

Podle jeho slov by se mělo jednat o rozhodčí, kteří pravidelně pískali na mezinárodních turnajích nebo odváděli kvalitní výkony v play-off. Jméno nejlepšího českého sudího Vladimíra Šindlera, který rozhodoval v minulosti i finále MS, mezi nimi ale nefiguruje. Stejně jako například zkušený František Rejthar. Oba svůj nezájem stát se v Česku profesionálními rozhodčími potvrdili v nedávném rozhovoru pro ČTK.

Šindler: Příliš velký tlak

"V českých podmínkách jsou rozhodčí pod obrovským tlakem. Speciálně v play-off. A kdyby to byla jejich jediná možnost obživy, tak by se dostali pod ještě větší tlak," zdůvodnil Šindler tehdy svůj nesouhlas. A s nadměrným tlakem podle jeho slov výkon rozhodně nestoupne.

Do revolučního projektu neměl moc chuti ani Rejthar. "To je pro mladší. Nikde v Evropě to není, muselo by se to vyzkoušet. Ale jestli si lidi myslí, že by pak rozhodčí pískali lépe...," uvedl Rejthar, který si rovněž myslí, že profesionalizací by chyby nevymizely. "Je to lidský faktor. Možná by se rozhodování zlepšilo o pět procent, kdyby se rozhodčí věnoval jen hokeji," mínil dlouholetý extraligový arbitr.

Výdělek by závisel na výkonech

Jak by byla trojice vybraných sudí honorována, zatím Halas nechce specifikovat. Doposud dostávali hlavní rozhodčí za zápas čtyři až šest tisíc korun. V případě schválení nového projektu by byli placeni měsíčně. Část jejich mzdy by byla pevná, druhá pohyblivá. Jejich výdělek by tedy závisel i na jejich kvalitních výkonech.

"Jak bude vše financováno, to bych ale nechtěl zatím rozebírat. Nejprve s tím musí být seznámeni zástupci všech klubů," řekl Halas. Český model vychází ze zkušeností švýcarského hokeje, kde podobná praxe již několik let funguje. V extralize se počítá pouze s profesionalizací hlavních rozhodčích, jejich čároví kolegové do projektu nejsou zahrnuti. "Největší tlak je na hlavní sudí. Čároví jsou profesionální jen v NHL," dodal Halas.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice