Hlavní obsah

Tomáš Kaberle už neslaví, bez ohledu na vývoj NHL začal přípravu

PRAHA

Před měsícem dosáhl hokejový obránce Tomáš Kaberle největšího úspěchu v kariéře - ve Vídni se stal mistrem světa. Nyní se již pilně připravuje na nadcházející sezonu, i když pořádně neví, kde bude hrát. Situace v NHL, kde je smluvně vázaný v Torontu, je stále nejasná. Existuje tak šance, že nejlepší bek uplynulého ročníku extraligy bude nadále hrát za mateřské Kladno.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Mistři světa v hokeji bratři Kaberlové v zajetí oslav na Staroměstském náměstí v Praze.

Článek

Kaberle však míní, že se NHL po roční přestávce rozběhne. "S tím jsem ale počítal i před loňskou sezonou. Tehdy to nevyšlo a já měl díky tomu šanci zahrát si za Kladno," řekl osmadvacetiletý bek v rozhovoru s novináři. Připravuje se opět stejně. "Kdybych měl uvažovat, jestli NHL začne, nebo ne, musel bych se z toho zbláznit," uvedl.

Nejmladší pokračovatel slavného kladenského rodu hokejových obránců už oslavy definitivně ukončil. Poslední fází byla středeční autogramiáda spojená s představením poháru pro mistry světa v centru Kladna. "Měli jsme právo vzít si pohár na dva dny, tak jsme ho využili. Je hezké, že ho můžeme ukázat tam, kde jsme vyrůstali a hráli," řekl Kaberle. Pouze trochu litoval, že tuto šanci dostal až tak pozdě po MS. "Bohužel ale nastaly průtahy s jeho opravou a navíc je nás hodně," prohlásil.

Oslavy podle svých slov nepřeháněl

Oslavy podle svých slov nepřeháněl. Po týdnu se vrátil do běžného rytmu. "Byl jsem i na dovolené, jel jsem se podívat za kamarády. Hodně jsme si povídali a užívali si to. Je to hezký pocit, ale už je konec. Teď se musím soustředit na další sezonu," řekl jasně Kaberle, jenž trávil hodně času ve společnosti bratra Františka.

S pětinásobným světovým šampionem nebo sám se od začátku týdne také připravuje na další sezonu. "Chodím do posilovny, jezdím na kole, běhám. Na začátku srpna pak vyjedu na led. Je to stejné jako každý rok. Příprava se nemění," uvedl. Připojit se k týmu Kladna, za který v loňské sezoně hrál, ale momentálně neplánuje. "Ono to ani nejde. Trénují již delší dobu a už jdou do dynamiky. Já mám jiný program," vysvětlil Kaberle.

Příležitostně sleduje vývoj situace v zámoří a věří, že se začne hrát. "Kdyby se nehrálo dva roky po sobě, byla by to velká škoda. Jsou tam tlaky od hráčů i sponzorů, kteří jsou netrpěliví, a kdyby se výluka pořád protahovala, dali by peníze někam jinam. Navíc o hokej ztrácí zájem i diváci," řekl Kaberle.

Řešení další angažmá až v létě

Informace o tom, že hráčská asociace podle neoficiálních zpráv přistoupila na platové stropy, které tvrdošíjně odmítala, jej nechala chladným. "S tím jako hráč těžko něco nadělám. My jsme tady od toho, abychom se připravovali na sezonu, jakoby měla normálně začít. Na vyjednávání máme asociaci. Uvidíme na konci léta," konstatoval.

Nejdříve v červenci či v srpnu hodlá také řešit otázku svého dalšího působí - v případě, že by v zámořské soutěži pokračovala výluka. "Zatím to neřeším. Myslím, že je na to docela brzo. Pokud by se nic nestalo do poloviny léta, začal bych přemýšlet," uvedl Kaberle.

Žádnou konkrétní nabídku z Evropy navíc zatím nedostal. Ani z bohaté ruské superligy, kde ho chtěli již v minulé sezoně. "Myslím si, že tam budou čekat do poslední chvíle, protože budou chtít hráče na celou sezonu. A kdyby došlo k dohodě v NHL, nebyli by rádi," podotkl Kaberle. Nevyloučil však, že by pokračoval v kladenských barvách. "Možné je všechno. Já jsem nikdy neřekl, že někam vyloženě toužím jít," dodal.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice