Hlavní obsah

Extraligové kluby opět zrušily postavení mimo hru na červené čáře

PRAHA

Znovuzavedení pravidla o postavení mimo hru na červené čáře v hokejové extralize nepřečkalo ani přípravné období na nový ročník a bylo zrušeno. Na nedělním mimořádném zasedání Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) těsnou většinou prošel návrh na návrat ke hře bez ofsajdu po přihrávce přes dvě čáry.

Foto: čtk

Ilustrační foto

Článek

"K mému velkému překvapení byla otázka červené čáry opět otevřena a těsnou většinou změna prošla," řekl ředitel extraligy Stanislav Šulc. K návratu k postavení mimo hru se rozhodli zástupci klubů na konci května na jednání v Českých Budějovicích, přestože v ostatních evropských zemích i v soutěžích Mezinárodní hokejové federace (IIHF) se hraje bez ofsajdu na červené čáře. Po uzavření nové kolektivní smlouvy k tomuto pravidlu navíc přistoupili i v zámořské NHL.

"Bylo to přijato jednoznačně. Tato diskuze probíhala asi dva měsíce a všichni zjišťovali názory ve svých klubech. Je ale důležité, aby to platilo také především v mládežnických kategoriích. Řada lidi viděla především při loňském Světovém poháru, že tato pravidla zrychlují a zatraktivňují hru," podotkl po květnovém zasedání prezident APK Luboš Koželuh. Kluby tehdy přijaly i další změnu - odpískání zakázaného uvolnění pouze ve chvíli, kdy se dotkne bránící hráč puku. Ta zůstává v platnosti.

Těsná většina rozhodla

V průběhu přípravy začala na postavení mimo hru na červené čáře padat kritická slova z řad některých klubů, hráčů, trenérů i rozhodčích. Na zasedání APK ve Velké Bíteši 3. srpna byl návrh na opětovné zrušení postavení mimo hru předložen, avšak těsnou většinou neprošel. "V neděli už byl těsnou většinou přijat. Přitom byl před znovuzavedením pravidla dostatek času a prostoru. Nyní se pravidlo zrušilo, aniž by se v soutěži vyzkoušelo," doplnil Šulc.

Po extralize k oběma květnovým změnám pravidel sáhl i Český svaz ledního hokeje (ČSLH) ve všech svých soutěžích. Nyní však bude pravděpodobně následovat příkladu nejvyšší soutěže. "Na 99 procent se to změní podle extraligy," myslí si Koželuh.

Reklama