Hlavní obsah

Hokejová extraliga si chce udržet diváky

PRAHA

Po uplynulé sezóně české hokejové Tipsport extraligy došlo k velkému exodu mnoha hráčů zpátky do zámoří, kde skončila výluka NHL. Oprávněně proto vyvstávají obavy, zda absence hvězd nevyvolá v nejvyšší soutěži také odliv fanoušků. Představitelé extraligy a jejich mediální zástupci pevně doufají, že k tomu nedojde a chtějí podniknout kroky k udržení fanoušků na stadionech.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Ilustrační foto.

Článek

"Věříme, že hokejoví příznivci zůstanou extralize věrni. Přispět k tomu pochopitelně mohou i krásné nové stadiony, jako liberecká Tipsport Arena. A především také hodláme také podniknout řadu kroků, jak fanoušky na českých stadionech udržet," řekla na tiskové konferenci před začátkem extraligy Jana Obermajerová, ředitelka agentury BPA, která ma na starosti marketingové záležitosti nejvyšší soutěže.

Kdo vyhraje letošní ročník Tipsport extraligy?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Jaké konkrétní kroky má na mysli, však nechtěla specifikovat. Vše se prý veřejnost dozví do měsíce. Jisté je to, že fanoušci znovu uvidí zápasy extraligy v televizi. BPA uzavřela smlouvu s Českou televizí na další tři sezóny, v letošním ročníku bude v televizi 49 utkání.

Zápasový půst čeká příznivce jen během února, kdy bude třiadvacet dnů trvající pauza pro olympijské hry v Turíně. Hracími dny zůstávají pátek a neděle, dohrávky budou na programu v úterý. "Výjimečně se někdy bude hrát i ve čtvrtek, kdy se vyhoví klubům hrajícím v nových multifunkčních arénách. Ty totiž nejsou využívané jen pro hokej," vysvětlil ředitel extraligy Stanislav Šulc.

Novinky v přestupech, omezení videokostek

Ten rovněž upozornil na změnu v přestupních řádech. "Od této sezóny může hráč změnit klub až po třiceti dnech. Tím chceme zamezit kupčení s hráči, jak tomu bylo v minulých letech," nechal se slyšet Šulc. Pokud tedy klub vymění nějakého hráče, ten musí u nového zaměstnavatele setrvat minimálně měsíc, než může znovu změnit působiště.

Vzhledem k tomu, že řada nových hokejových hal v ČR už využívá videokostku nad ledem, je od nynějška přesně určeno co na ni lze promítat. "Týká se to sporných momentů u vstřelených branek, nechceme aby na stadionu propukaly zbytečné vášně. Řídili jsme se pravidly IIHF," řekl Šulc, jenž z pozice ředitele soutěže už také nebude překládat utkání mužstev se zdravotními problémy hráčů. Mužstva si budou muset poradit.

Profesionální i zahraniční rozhodčí

Zásadní novinkou letošního ročníku extraligy je nasazení tří profesionálních hlavních sudích. Radek Husička, Milan Minář a Martin Smeták budou maximálně vytěžováni a žádný klub nebude mít možnost je vetovat. Stejně jako loni budou v extralize také působit zahraniční rozhodčí, kteří odpískají minimálně dvacet utkání základní části.

"Loňská sezóna nebyla co se týče výkonnosti rozhodčích zrovna ideální," přiznal šéf komise rozhodčích Pavel Halas. "Nominační listina pro letošní sezónu tak doznala několika změn a rozhodčí byli rozděleni do několika výkonnostních skupin," dodal. Tu elitní skupinu tvoří Petr Bolina, Martin Homola, František Rejthar, Vladimír Šindler, a Tomáš Turčan.

Reklama