Hlavní obsah

Břízův konec se blíží, Schwarz cítí šanci

PRAHA

Tradiční brankářský model přetrvá v hokejové Spartě i v nové sezóně. Jedničkou je zkušený Petr Bříza, vedle něho čeká na šanci talentovaný mladík. Po Přikrylovi či Pöpperlem je letos v této pozici Marek Schwarz. Gólmani by se měli střídat podle určitého klíče. "Ten ale zůstane mezi námi," říká nový trenér Sparty Jaromír Šindel, který pečlivě tají i zranění svých svěřenců.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Brankář Sparty Petr Bříza.

Článek

První dvě utkání odchytal Bříza, zápas v Liberci mu ale dvakrát nevyšel. "Dalo se čekat, že s novou obranou bude chvíli trvat, než se sehrajeme. Navíc nám citelně chybí zraněný Vykoukal," lituje čtyřicetiletý Bříza, který již před startem sezóny naznačil, že letošní ročník je pro něj zřejmě poslední.

"Může se stát cokoliv, záleží na zdraví, výkonnosti a mé chuti, ale chtěl jsem se vyhnout debatám, co se mnou," vysvětluje zkušený gólman, který už pomalu spřádá plány o tom, co bude po skončení kariéry. "Nějaké představy už mám, určitě chci zůstat u hokeje. Už jsme se o možném uplatnění bavili s vedením Sparty," naznačuje své možné budoucí kroky gólman se zkušenostmi z Finska i Německa.

Schwarz je až moc hodný

Letos mu záda kryje devatenáctiletý Marek Schwarz. "Pro tým je důležité mít dva kvalitní gólmany. Hodně tvrdě na sobě pracuje, má před sebou velkou budoucnost," předpovídá Bříza. "Je strašně hodný a citlivý. Člověk ale musí umět vytáhnout lokty, když je třeba," říká na adresu gólmana, jenž v minulých letech působil v nižších zámořských soutěžích.

"Když já už jsem takový, že nikdy nechci dělat problémy," krčí rameny mladíček Schwarz. Dá se čekat, že v brance dostane příležitost, při rychlém kolotoči extraligových zápasů si Bříza zřejmě občas bude potřebovat odpočinout. "Rád bych aspoň občas dostal šanci," přeje si Schwarz. "Není moje starost, jak to bude vypadat. Akorát pro nikoho není dobré, když se střídají gólmani po jednom zápase jako to bylo loni," připomíná soupeření o post jedničky s Pöpperlem.

Od Břízy se snaží něco odkoukat

Než se dostane do branky, bude zatím Schwarz svého zkušenějšího kolegu pozorovat. "Má obrovské zkušenosti, snažím se od něj něco odkoukat. Už jako malý jsem ho sledoval v televizi. Na stadión jsem moc nechodil, bydlel jsem v Mladé Boleslavi. Tam toho zase tolik odkoukat nešlo," usmívá se o jednadvacet let mladší Schwarz.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice