Hlavní obsah

Ručinský neví, co bude dál. Růžičkova kauza se ho velmi dotkla

Karlovy Vary

Ještě v něm nedozrálo rozhodnutí, zda má po vytouženém zisku domácího titulu opravdu skončit s hokejem nebo ještě zkusit další sezónu. Útočník Martin Ručinský zažil s Litvínovem nádhernou mistrovskou radost a přiznává, že otázkám ohledně pokračování kariéry teď čelí prakticky každý den.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Vyhlášení výsledků ankety Zlatá hokejka 20. června v Karlových Varech. Martin Ručinský se v anketě umístil šestý.

Článek

„Nejsem ale člověk, který dělá tak zásadní rozhodnutí zbrkle a na základě emocí či v afektu. Ve mně prostě musí všechno dozrát a zatím se od posledního finálového zápasu extraligy nic nezměnilo," tvrdí 44letý Ručinský, jenž nyní stojí před zásadním úkolem doléčit zdravotní problémy ze závěru minulé sezóny, které ho připravily o účast na světovém šampionátu v Praze.

„Nejsem stoprocentně zdravý a bez toho hokej hrát nejde, takže v současnosti bych ani nemohl dát odpovědět na to, jestli budu dál hrát," tvrdí. I když ho stále provázejí potíže s krční páteří, snaží se vyhnout operaci, která mu hrozila. „Lze to tak řešit, ale domlouvali jsme se s docentem Kolářem, že to teď chvilku necháme být. On si myslí, že operace nebude nutná. Můj stav se zlepšil, ale ideální není. Dáme tomu ještě nějaký čas a uvidíme, co tělo udělá," uvažuje.

Těší se na golf i Nový Zéland

Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa se nikým ani ničím nedá do ničeho tlačit. Připouští však, že myšlenky na život bez hokeje ho napadají. Už zhruba pět let. „Tak dlouho neustále říkám, že jde o mou poslední sezónu a vše se chýlí ke konci. Docela přesně to cítím. Je pro mě ale strašně těžké opustit něco, co dělám celý život a baví mě to a pořád i naplňuje," naznačuje velké vnitřní dilema.

„Je mi však jasné, že takhle to nejde donekonečna. Jednou se stejně budu muset v životě pohnout trošku dál," tvrdí Ručinský. Až se k takovému rozhodnutí jednou odhodlá, těší se na návštěvu míst, kam se s hokejem nepodíval. „Je jich víc, ale určitě mě láká Nový Zéland, kam jsem nikdy neměl čas se dostat. Je tam třeba i Skotsko, kam bych chtěl vyrazit zahrát si golf," říká nestor českého hokeje.

Kauza Růžička se ho dotkla

Nepříjemně je zaskočený aférou kolem kouče Vladimíra Růžičky, jenž kvůli ní odešel od reprezentace. „Do celé té věci nevidím, tak těžko ji můžu nějak víc komentovat. Ale je mi strašně líto, že nároďák přišel o výborného trenéra, možná nejlepšího, kterého měl."

Ručinský na rovinu přiznává, že reprezentace pro něj už asi nebude téma. Nově dosazený trenér Vladimír Vůjtek je však podle něj dobrou volbou. „Nikdy jsem neměl možnost pod ním hrát, ale vím, co vidí ostatní, kteří se v hokeji pohybují. Jsem za něho jedině rád, protože dosud neměl možnost českou reprezentaci trénovat a je to určitě i nějaká satisfakce. Má dost zkušeností, aby si vhodně vybral realizační tým, a čas ukáže, jak to bude fungovat," uvažuje.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice