Hlavní obsah

Po dlouhé pauze jsem se těšil na led a cítím se výborně, rozplýval se gólman Lašák

Liberec

Zahájení přípravy na ledě výrazně uvítal brankář libereckých hokejistů Ján Lašák. „Přece jen pauza byla dlouhá, já měl volno od 5. března a už bylo na čase, abychom se znovu sešli v hokejové zbroji. Takže jsem se těšil,“ svěřil se slovenský gólman po prvním tréninku Bílých Tygrů, kteří plánují vylepšení loňské dvanácté pozice v extralize.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký brankář Ján Lašák na zahájení přípravy na ledě.

Článek

Venku panují vysoké teploty, ale hokejisté musejí pilovat souhru a herní tvář na kluzišti.

Není to takový kontrast, jako mají třeba kluci, kteří působí na Floridě. Pro nás je nástup na led příjemnou změnou a letní počasí neřešíme. Jsme rádi, že jsme pohromadě a máme kopec energie. Je tady dobrá nálada a to je podstatné.

Prý jste se připravoval přes léto individuálně?

Ano, mám k sobě speciálního trenéra, kterého si platím a sestavil mi plán přípravy. Nedělám jen posilovací cviky, ale přizpůsobuji se trendu, který se mění. Musím se naučit hodně věcí na suchu, aby při příchodu na led zafungovala automatika. Kromě posilovny a prvků výbušnosti jsem se věnoval i ohebnosti kloubů, odrazům z jedné nohy, správnému používání břicha. Je to složitá věda a cením si toho, že jsem měl možnost se k ní dostat. Cítím se výborně. Ovšem kvalita letní přípravy se ukáže až v sezóně.

Jak jste si užil roli televizního spolukomentátora při letošním mistrovství světa?

Třeba mi tahle praxe otevřela dveře do další kariéry. Ale nejdříve až za pět let (úsměv).

Co říkáte na hráčské změny v libereckém kádru?

Přišly posily, které posunou tým tím nejlepším směrem. Trošku jsme se už poznali i mimo led a jsou to skvělí lidé, kteří jsou přímí a bojovní na ledě. Nemusíte mít playmakery, ale hráče s týmovým duchem. Česká extraliga je „rodinná" soutěž a chlapci nemají rádi, když se jim jde pod kůži a praktikuje se nepříjemný boj, houževnatý styl, ale takový způsob dodává i víc sil k výhře.

Zdá se, že se stejně odhodlaným kolegou Markem Schwarzem byste mohli vytvořit elitní brankářskou dvojici v extralize.

Brankáři se musí ohlížet hlavně na sebe a šlapat pro tým. Děláme kolektivní sport se šestadvaceti lidmi v kádru včetně dvou gólmanů. Ale je pravda, že když jsou v mužstvu vyrovnaní brankáři, je to jen výhoda.

V jakých intencích hledíte do příští sezóny?

Konec výmluv. Hokejová kvalita tady je a všechno záleží jen na nás, jiná cesta není. Jestli mužstvo nebude hrát dobře, musí padat hlavy z hráčské strany.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice