Hlavní obsah

Chceme udělat s Libercem nějaký úspěch, naznačuje reprezentant Birner

Liberec

Hokejový útočník Michal Birner patří mezi hráče, do nichž vedení libereckých Bílých Tygrů i fanoušci severočeského klubu vkládají velká očekávání. Pod Ještědem hodlá zúročit zkušenosti z několika zahraničních soutěží včetně zámoří a KHL. V Liberci se už plně zapojil do tréninků na ledě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Útočník Michal Birner (vlevo) na tréninku Bílých Tygrů Liberec.

Článek

Přicházíte z ciziny do české extraligy, kterou po skončení aktivní kariéry opouští řada velkých osobností. Mrzí vás, že si proti nim už nezahrajete?

Samozřejmě lituji, že ze scény odešli útočníci Ručinský, Čajánek, Leška, Vlasák, Patera, doslova legendy českého hokeje. Bylo neskutečné, co předváděl Martin Ručinský ve čtyřiačtyřiceti letech, když přivedl Litvínov k titulu. Klobouk dolů před všemi. Mně osobně je hodně blízký Petr Čajánek. Když jsem byl mladší, byl to můj vzor. Seznámil jsem se s ním v St. Louis. Je to výborný člověk a sportovec. Pro každého, kdo má rád hokej, je evidentní, že takoví skvělí hráči budou extralize chybět, ale čas se nedá zastavit.

Jaký máte názor na tuzemskou nejvyšší soutěž?

Minulý rok jsem extraligu sledoval a myslím, že v českých očích převládá někdy až moc pesimistický náhled. Extraliga je kvalitní.

A jaké místo a pozici by v ní měl podle vás zaujímat Liberec?

Klub má celkem velké ambice. Podařilo se letos složit velice slušný tým, co se týče herního potenciálu. Chceme udělat nějaký úspěch. Už během červnového týdne, kdy jsme měli krátký kemp, jsem poznal, že všichni jsou zaujatí pro společnou věc. Doufám, že se nám úsilí podaří dotáhnout co nejdál.

Bílí Tygři chyběli tři roky v osmičce pro extraligové play off. Cítíte tlak, že je nutné tuhle hranici prolomit?

Zatím probíhá všechno v pohodě. Řekl bych, že je tady výborná pracovní morálka. A tlaky jsou takové, jaké si hráč sám připustí.

Pocházíte z Litoměřic stejně jako Martin Škoula, který loňskou sezónu rozjížděl právě v libereckém dresu. Radil jste se s ním o Liberci?

Se Škouličem se pochopitelně známe. Ale svůj hokejový přestup do Liberce jsem s ním neřešil. Neměl jsem čas ho potkat, takže jsem s ním nemluvil. Do Litoměřic jezdím jen za rodinou.

V Liberci jste se sešli tři bývalí hráči Lva Praha z KHL, s vámi ještě Michal Řepík a Martin Ševc!

Hokejový svět je malý, většinou se hráči různě potkávají. Možná je to náhoda, ale pozitivní shoda, že jsme současně v Liberci. Jsou to dobří kluci a měli by být jedněmi z tahounů na cestě Bílých Tygrů k úspěšným výsledkům.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice