Hlavní obsah

Sýkora nedostal ve Washingtonu pořádnou šanci, proto se vrátil

PARDUBICE

Málo času stráveného na ledě byl hlavní důvod, proč hokejový útočník Petr Sýkora předčasně ukončil angažmá ve Washingtonu a vrátil se do Pardubic. Jeden z klíčových útočníků Východočechů v uplynulé sezóně odehrál po příchodu do NHL jen deset zápasů a v minulém týdnu se rozhodl, že půjde zpátky do Evropy.

Článek

V zámoří se neprosadil ani napodruhé, přesto nebyl skleslý. "Přijel jsem tam pozdě a všechno proběhlo celkem v pohodě. Viděl jsem, jak to tam vypadá, zahrál jsem si pár zápasů v NHL a jsem vcelku spokojen," řekl šestadvacetiletý Sýkora v rozhovoru s novináři po pondělním tréninku v Pardubicích. Extraligový klub jej dlouho do zámoří nechtěl pustit kvůli pracovně-právním sporům, Sýkora přiletěl pozdě a zmeškal kemp.

To byl podle něj hlavní důvod, proč jej trenéři málo stavěli. "Hned od začátku mi tam říkali, že jsem přijel pozdě a to byla hlavní příčina, že jsem si nezahrál víc. Měl jsem tam být 8. září, když jsem přiletěl, Capitals už měli mančaft hotový," uvedl Sýkora.

Ve dvaceti by vydržel déle

Trenér Glen Hanlon i generální manažer George McPhee mu navíc několikrát zdůraznili, že i nadále budou dostávat víc prostoru mladší hráči, které klub v minulých letech draftoval a na něž hodlá v budoucnu spoléhat. "V sedmadvaceti letech jsem nechtěl hrát šest nebo sedm minut za zápas. Tady se psala jiná čísla, než kolik jsem doopravdy hrál," podotkl Sýkora. Kouč jej navíc posílal na led často až v momentě, kdy byl zápas rozhodnutý. V první třetině často odehrál například jen dvě střídání.

Právě proto, že neviděl moc šanci změnit rozhodnutí vedení Washingtonu, se rozhodl odletět zpět do Čech. "Kdyby mi bylo dvacet, tak tam možná vydržím déle a bylo by to super, v mém věku jsem to ale takhle nechtěl," vysvětlil.

Mrzí jej tahanice kolem jeho odchodu do zámoří. "Já tady mám smlouvu a Pardubicím se nedivím. Prostě to nebyla chyba, která vznikla na jejich straně," uvedl útočník. Sen chytit se v NHL ale nevzdává. "Kdyby se za rok lidé z Capitals ozvali a nebylo by to tak narychlo jako letos, tak bych o tom uvažoval. Šel bych tam stoprocentně, ale za jiných podmínek. Ty, za kterých jsem tam teď šel, nebyly pro mne až zas tak optimální," podotkl Sýkora.

V Pardubicích se poučili

Ve Washingtonu strávil měsíc a půl, o návratu do Pardubic začal uvažovat už po pár zápasech, kdy pochopil svou situaci. Jeho návrat proběhl ze strany Capitals bez problémů. "Mluvil jsem s trenéry a manažerem, kteří mě pochopili a sami mi říkali, že je to pro mě lepší, než hrát tam šest minut. Nabídli mi buď to, nebo se vrátit do Pardubic místo farmy," řekl Sýkora, jenž má v Pardubicích smlouvu ještě na příští sezónu.

I v Americe měl přehled o výkonech pardubického mužstva. "Měl jsem dost času přes internet všechno sledovat, s některými kluky jsem si volal. A že se mužstvu zatím tolik nedaří? Loni to ze začátku taky nebylo ono," mávl rukou Sýkora. "Myslím si, že se v Pardubicích všichni poučili z toho, že není optimální vést celou sezónu ligu a vyhrát jí třeba o dvacet nebo třicet bodů," dodal.

V zámoří jej trápila bolavá záda, ale podle jeho slov je už všechno v pořádku a v pátek by měl znovu nastoupit v pardubickém dresu v zápase proti Znojmu.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice