Hlavní obsah

Hokejisté přísnější trend v posuzování faulů vítají

PRAHA

Nápadně zvýšený počet vyloučených vykazují statistiky posledních extraligových kol. Rozhodčí si tak zjevně vzali k srdci pokyn svého šéfa Pavla Halase, který jim během reprezentační pauzy zdůraznil nutnost trestat i drobné fauly. Deset přesilovek za zápas už není výjimečnou věcí, v početní převaze se hraje mnohem častěji.

Foto: čtk

Ilustrační foto

Článek

"Třeba pro nás to ale v současné situaci, kdy máme tolik zraněných hráčů, velká výhoda není," krčí rameny kladenský asistent Petr Tatíček. Jeho tým srazila Slavia v sobotním duelu právě v přesilovkách, když tři proměnila.

Jinak se ale zpřísnění trendu na počtu vstřelených branek na rozdíl od NHL dosud příliš neprojevilo. "Počkejme ještě pár kol, na hodnocení je brzy," vyzývá šéf komise rozhodčích Halas. "Určitě počet vyloučených stoupl, ale záleží také na tom, jestli proti sobě stojí tvrdě hrající mužstva, nebo spíše technická," dodává.

Mezi hráči se nový trend setkal s vesměs pozitivním ohlasem. "Je dobře, že se takhle píská, snad to rozhodčím vydrží," říká slávistický forvard Tomáš Vlasák. Souhlasí s ním i litvínovský kapitán Robert Reichel: "Hokeji to jen prospěje, víc přesilovek nabízí i větší možnost gólových šancí. Na větší počet vyloučených jsme se připravovali, i když chvíli potrvá, než se všichni naučí hrát víc do těla než hokejkou."

Orct: Jde se z extrému do extrému

Vsetínský asistent kouče Rostislav Vlach soudí: "Je dobře, když se rozhodčí budou snažit udržet maximální čistotu hry, jde hlavně o přísnější přístup při zákrocích holí či fauly na hokejisty bez puku." Litvínovský Václav Sýkora ale namítá: "Jsem pro trestání každé záludnosti, ale nesmí to dojít až k tomu, že by se hráči vůbec nemohli dotknout, tím by se popřel jeden ze základních prvků hokeje." Pro mužstva vyznávající defenzívní styl určitě nastávají těžké časy.

Kladenský gólman Zdeněk Orct má k přísnějšímu metru rozhodčích výhrady. "Přijde mi, že se jde z extrému do extrému. S tím mohli přijít před začátkem sezóny, ne v její polovině," tvrdí.

Halas mu oponuje: "Nejde o nějakou změnu přístupu. Rozhodčím jsme říkali od začátku sezóny, jak mají pískat. Jenže oni od toho začali ustupovat, tak jsme jim na posledním semináři zdůraznili, jaký je aktuální trend moderního hokeje a že oni tak také musí postupovat."

Přísný trend při posuzování herních zákroků neprosazuje v této sezóně jen NHL, ale také mezinárodní hokejová federace. Prezident IIHF Fasel už prohlásil, že nekompromisní styl rozhodování nastolí i na turínské olympiádě.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice