Hlavní obsah

Sparta - Liberec 5:4 SNLiberec prokletí sparťanského ledu nezlomil, po bláznivém průběhu se přesto vrátil do čela

MinutaMin. Tým Hráč Akce
21. Řepík 0 : 1
22. Bulíř 0 : 2
27. Buchtele 1 : 2
35. Buchtele 2 : 2
36. Čajkovský 3 : 2
50. Ševc 3 : 3
50. Řepík 3 : 4
59. Sabolič 4 : 4
65. Buchtele (rozhodující nájezd) 5 : 4
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Bláznivou přestřelku plnou zvratů nabídla dohrávka 20. extraligového kola, v níž hokejisté Sparty porazili Liberec 5:4 po samostatných nájezdech, hlavně díky třem trefám Jana Buchteleho. Jandačovi svěřenci svému soupeři navlas stejným způsobem oplatili porážku z úvodního vzájemného duelu sezóny. Bílí Tygři tak nedokázali zlomit prokletí sparťanského ledu, na němž prohráli už poosmé za sebou. I přes porážku se ale Severočeši, kteří bodovali už podeváté v řadě, vrací po jednom dni na čelo tabulky před Plzeň. Sparta pojedenácté za sebou zapsala bodový zisk a poskočila z pátého na třetí příčku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Praha Jan Buchtele (uprostřed) se raduje z jednoho z gólů proti Liberci.

Článek
Fotogalerie

Úvodní třetina v pražské O2 areně vůbec nenapovídala tomu, že proti sobě stojí po Plzni dva nejofenzivnější celky soutěže. Oba týmy se totiž snažily především vyvarovat zbytečných chyb, a tak byl k vidění velice opatrný hokej. Více ze hry měli zpočátku hosté, Řepík s Vampolou ale v náznacích šancí proti gólmanovi Lukášovi nepochodili, stejně jako na opačné straně Kudrna.

Po první přestávce však přišla změna. Hned v úvodní minutě prostřední třetiny vyrazil Lukáš Birnerovu střelu jen k Řepíkovi, jenž prázdnou branku ani nemohl minout. A za dalších 51 sekund bylo Spartě ještě hůř. Po její chybné rozehrávce se kotouče zmocnil Bulíř a forhendovým blafákem zvýšil náskok Tygrů.

Kdo čekal, že na domácích zanechá bleskový dvojitý úder jejich soupeře alespoň na okamžik stopy, byl na omylu. Při vlastním oslabení pláchl Hlinka, před Schwarzem zůstal zcela sám, jenže liberecký brankář se položil na led a bekhendové zakončení sparťanského kapitána zlikvidoval. Ve 27. minutě už ale kapituloval, neboť Čajkovského střelu od modré tečoval mimo jeho dosah Buchtele.

Třígólový obrat Sparty

Sparťané najednou ucítili šanci, další Čajkovského nahození chytře sklepl Kumstát, Schwarz ale Severočechy podržel. To neplatilo na druhé straně o jeho protějškovi. Lukáš totiž podcenil lehoučkou střelu Radivojeviče z velké dálky, lapačkou promáchl a pak si musel pořádně oddechnout, že puk zazvonil o horní tyčku...

Místo třetího gólu naopak Tygři o chvilku později inkasovali. Souhru druhé formace domácích zakončoval Buchtele, a přestože si Schwarz na kotouč lapačkou sáhl, v cestě do sítě mu nezabránil. Vyrovnané skóre vydrželo jen 46 vteřin, když Čajkovský nechytatelnou dělovkou poslal Pražany poprvé v zápase do vedení. A Liberec následně musel děkovat Schwarzovi, že neprohrává výraznějším rozdílem, neboť šance Hamiltona se Saboličem po gólech hlasitě volaly.

Za Švrčkův zkrat zaplatila Sparta dvěma góly

Ve třetím dějství dostaly Liberec zpátky na koně zbytečné fauly domácích. Barinkův trest sice ještě Pražané přečkali, při vyloučení Procházky už ale kapitulovali. Při mele před Lukášem sparťanský obránce Švrček zcela nesmyslně držel Řepíka na svém gólmanovi a Ševc dělovkou srovnal.

Marné byly protesty domácí střídačky o regulérnosti trefy, sudí po poradě s kolegou u videa gól uznali a navíc ještě uložili Švrčkovi menší trest. A za necelou půlminutu hosté zužitkovali i další hru v početní převaze, odražený puk si našel Řepík a Liberec zase vedl. Jenže i Spartě pomohla přesilovka a v době Valského trestu poslal Sabolič trefou z 59. minuty zápas do prodloužení.

Buchtele v nájezdech zpečetil hattrick

V něm měl hned dvě příležitosti k dokonání hattricku Řepík, Lukáše ale ani jednou nepřekonal, a tak se šlo na nájezdy. V nich se rozhodlo až v šesté sérii, Spartě zajistil bod navíc svým třetím gólem v zápase Buchtele.

Dohrávka 20. kola hokejové extraligy:
HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 5:4 po sam. nájezdech (0:0, 3:2, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Buchtele (Čajkovský, Netík), 35. Buchtele (Netík, J. Mikuš), 36. Čajkovský (J. Hlinka), 59. Sabolič (J. Hlinka), rozhodující sam. nájezd Buchtele - 21. Řepík (Birner, Havlín), 22. Bulíř (Radivojevič), 50. Ševc (Vampola, Birner), 50. Řepík (Birner, Ševc). Rozhodčí: Hribik, R. Svoboda - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 11:8. Využití: 2:2. Diváci: 7628.
Sparta: Lukáš - Čajkovský, Barinka, Eminger, Švrček, Hrbas, J. Mikuš, Švrček - Netík, Klimek, Buchtele - Sabolič, J. Hlinka, Kumstát - Hamilton, Cingel, A. Kudrna - M. Procházka, Pech, Forman. Trenéři: Jandač a Moták.
Liberec: Schwarz - Ševc, Šimek, Ulrych, Derner, Plutnar, Výtisk, Havlín - Řepík, Vampola, Birner - Bakoš, Bulíř, Radivojevič - Valský, P. Jelínek, Krenželok - D. Špaček, Lakatoš, J. Vlach. Trenéři: Pešán a V. Čermák.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice