Hlavní obsah

Obránce Mojžíš: Je fajn být zase blíž domovu

Liberec

Klidná síla v obraně, vytříbené bruslení i hokejové myšlení a herní spolehlivost. To vše přináší nová posila zadních libereckých řad Tomáš Mojžíš. Mistr světa z roku 2010 si v dresu Bílých Tygrů rychle zvyká a ukazuje, že může být jedním z tahounů lídra extraligové tabulky.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Obránce Liberce Tomáš Mojžíš.

Článek

Co vás přimělo v rozehrané sezóně k ukončení angažmá ve finském Turku a návratu do Česka?

Důvodů bylo hodně. Klíčovým asi fakt, že čekáme druhé miminko. V Turku jsem teď byl bez rodiny a životní situace tam pro mě nebyla ideální. Navíc jsem kvůli svalovému zranění poslední čtyři týdny nehrál, a tak když se všechno sečetlo, nazrál ve mně pocit, že je čas na změnu. Je fajn být po delší době zase blíž domovu.

Proč ale padla volba na Liberec, a ne na Pardubice, kde trvale žijete?

Bílí Tygři na rozdíl od Pardubic projevili zájem. Znám i hodně kluků z Liberce, byl jsem s nimi v kontaktu a líbí se mi, jak prezentovali fungování a směřování klubu. Dělá se to tady zjevně jinak, než je v Česku zvykem, ten systém má hlavu a patu, neměl jsem tedy potřebu hledat něco dalšího. Zdůrazňuju, že mi přitom vůbec nešlo o finance.

Jak vás noví spoluhráči přijali?

Naprosto skvěle, což mě hrozně těší. Mám po té delší pauze co dohánět, ale snažím se plnit úkoly a hrát tak, abych hlavně rychle do mužstva zapadl.

Usnadnilo vám roli, že jste naskočil do týmu, který vládne extralize?

V kabině vládne ohromná pohoda. Když se daří a jsou dobré výsledky, všechno vypadá skvěle. Zatím vstřebávám jen pozitivní poznatky.

Vnímáte, že máte být i jednou z klíčových postav Liberce?

Fakt, že někdo přichází z ciziny do extraligy, neznamená, že je něčím výjimečný. Jsem týmový hráč, budu se snažit i tak vystupovat a působit na ledě. Nepřišel jsem do Liberce sbírat nějaká individuální ocenění, ale je mi 33 let a láká mě úspěch s mančaftem.

Takže věříte, že můžete s Libercem dosáhnout až na extraligový titul?

Bylo by to hezké, ale jsme teprve v půlce sezóny. Netajím, že jsem se pro Liberec rozhodl i proto, že má kvalitní tým, který může dojít v play off hodně daleko, ale bavit se před Vánocemi o vrcholu sezóny, to by bylo jen plané povídání.

Už jste stihl zápas v Brně a domácí duel proti mistrovskému Litvínovu. Překvapilo vás v extralize něco v porovnání s finskou nejvyšší soutěží?

Hokejově snad ani ne, já měl o extralize vždycky slušné mínění a respekt vůči její kvalitě. V Brně mě ale udivilo, jak enormní tlak vytvářeli diváci na rozhodčí a ti to pak měli strašně těžké. Při domácí premiéře jsem si užil atmosféru i to, že jsme zahráli další super zápas.

Loni jste krátce okusil extraligu v dresu Pardubic a pak zamířil do ciziny. Nyní máte plány setrvat už v domácí soutěži?

Nepočítám, že bych se hrnul jinam. Chtěl bych tady setrvat v delším časovém horizontu a užívat si radost z hokeje. I proto jsem se upsal Liberci na tři roky. Jak stárnu, cítím, že už nemám zapotřebí si někde něco dokazovat.

S reprezentací jste získal i bronz na mistrovství světa 2012, ale od přípravy na loňský šampionát v Minsku jste už český dres neoblékl. Takže co vy a národní tým?

Když předvedu v budoucnu nějaké výkony, které by se zamlouvaly reprezentačnímu trenérovi, budu rád. Ale teď není národní tým prioritou, na srdci mi leží hlavně Liberec.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice