Hlavní obsah

Beránek: Reprezentace už pro mě není, jde mi o titul pro Slavii

Extraligový titul staví nade vše útočník pražské Slavie Josef Beránek. Nejlepší hráč třetí čtvrtiny nejvyšší soutěže hraje ve velké pohodě, v tabulce produktivity mu patří druhé místo. "Daří se celé lajně, z toho plynou i moje statistiky," říká zkušený šestatřicetiletý forvard.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Josef Beránek (vlevo)

Článek

Co se stane, když Slavia letos nezíská titul, na který ji většina lidí pasuje? Určitě budu hodně zklamaný. Takhle to pro nás skončilo loni. Proto jsme si řekli, že musíme od začátku hrát pořádně, a ne začít až v play-off. To už nám jednou nevyšlo. Tým, který jde z osmého místa, má ulehčenou úlohu, není to favorit, svůj úkol splnil. Atmosféra v tom mužstvu je úplně jiná. Roli favorita bychom měli ustát, ale první kolo je jedno z nejtěžších.

V poslední době jste vyhráli prestižní zápasy s Libercem, v Pardubicích, naposledy pražské derby, zvyšují vám taková utkání sebevědomí? To jsou zápasy o psychice. Pak záleží na týmu, který prohraje, jestli se z toho poučí. Jestli jde do dalšího zápasu s touhou odčinit ten minulý, nebo má v sobě sklíčenost z porážky.

V kanadském bodování extraligy jste druhý. Z čeho teď pramení vaše pohoda? Daří se celé lajně, z toho plynou i moje statistiky. Existuje taková fráze, že když se daří mančaftu, tak se zviditelní i jednotlivci. Tak to ale je.

Láká vás ještě možnost zúčastnit se mistrovství světa v Lotyšsku? Už to pro mě není zajímavé. Já si v reprezentaci své odehrál. Důležité je, aby vyhrála Slavia.

Dá se srovnat současná Slavia třeba s týmem Vsetína, kde jste působil, v dobách jeho největší slávy? Vsetín si koupil nejlepší hráče, a tak vyhrával. Slavia začala od mládeže, v lize dělala postupné kroky. Měla kádr, kterému stanovila určité cíle. V poslední době jsou cíle hodně velké a ten kádr je tomu přizpůsobený.

Na ledě hrajete tvrdě do těla, často nadáváte, vůbec nejste žádný beránek. A to už jsem se hodně změnil. To se ale v zápasech děje. Jsou tu pravidla, a když je musí dodržovat hráči, tak by měli i rozhodčí. Nemůže si každý posuzovat, jak se mu zachce. Komunikativních sudích je u nás strašně málo. Kdyby byli trochu vstřícnější, tak se s nimi hráči budou normálně bavit a nikdo nebude nadávat.

Je víc věcí, které vás štvou na české extralize? Bylo by toho hodně. Ale hlavně to, že tu nejsou pevně daná pravidla. Když se pak něco semele, tak se hned schází APK a řeší to. Hraje se tu přece dost dlouho, a hokej má takovou tradici, aby se nemusel nikdo scházet, ale vše se řešilo podle jasných pravidel.

Vy nedáváte moc rozhovorů. Co novináři, ti vás štvou taky? Je to jako s lidmi. S některými člověk vychází, s některými ne. Vadí mi, když mě někdo zpovídá a pak si stejně napíše, co chce, to prostě nemá cenu.

Na ledě máte na dresu céčko, v kabině jste taky šéf? Slavia je postavená tak, že hlavní šéf je Růža, a to i v kabině. Hlavní zodpovědnost má on a tu dílčí předává každému hráči.

Co mladí ve Slavii, mají před staršími respekt? Tady jsou mlaďasové dobří. Jdou si víc za svým, ale nechají si i poradit. Mají ambice, aby se dostali dál, třeba do NHL. Každý má svůj přístup, ale důležité je, co je kdo ochoten obětovat.

Když si vezmete vaši kariéru v NHL, řešil byste dnes něco jinak? Tam nejde jen o to umět hokej, ale je to i o štěstí. Mně bylo nejlíp v Edmontonu a Philadelphii. Dařilo se mi a k tomu dopomohly náhody. Když se ve Flyers zranil Lindros a v Oilers Weight, tak jsem hrál prvního centra a na to člověk vzpomíná nejradši.

Váš otec je známým trenérem, zůstala mu vůči vašim výkonům velká kritičnost? Tam už je to dávno jiné. Ke kritice z jeho strany to má daleko. K tátovi mám veliký respekt. Takových trenérů, jako je on, je v republice málo. Snažil jsem se ho nezklamat. Nakonec mám po něm číslo 19 i přezdívku Hugo.

K vašim velkým zálibám patří motorky, jezdíte i na srazy motorkářů? Spíš se sebereme v menší skupině, uděláme si výlet a užiju si to daleko víc, než kdybych jel na sraz, sedl si vedle motorky a vypil deset piv. Tuhle image moc nemusím. Když ale třeba koukám na filmy, tak ty postavy, co se objeví na motorce, na mě hned působí sympaťáckým dojmem. Ve Slavii mám štěstí, že motorky chytly asistenta Ondru Weissmanna. Občas jezdíme společně ze severních Čech do Prahy. Je tu dost lidí, se kterými si můžu o motorkách povídat. Třeba i s Petrem Fraňkem.

K motorkám patří tvrdá muzika, ta vás taky chytla? Mně se líbí rock osmdesátých let. Ale v poslední době je spousta vynikající hudby, třeba Coldplay. Z českých skupin Monkey Business. Slavia je tým, kde v kabině nehraje dokola jen pět cédéček. V tom jsme proti ostatním netypičtí.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice