Hlavní obsah

Hořava zaplatil za „hnus a šlendrián“ a disciplinárka mu zrušila zastavení činnosti

Praha

Byla to během loňského play off hokejové extraligy obrovská kauza. Tehdejší trenér Litvínova Miloslav Hořava se nemohl smířit s tím, že sudí v prodloužení pátého finále v Třinci neuznali Chemikům podle něj regulérní gól, po kterém měli slavit titul. Hořava mluvil o hnusu a šlendriánu, za což od disciplinární komise extraligy obdržel pokutu 30 tisíc korun za poškození pověsti soutěže. Tu ale odmítal zaplatit, a tak mu byla na konci června, po uplynutí stanoveného termínu k úhradě, zastavena činnost. Až včera, takřka po tři čtvrtě roce, mu byla obnovena, neboť Litvínov za Hořavu pokutu zaplatil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Hořava na litvínovské střídačce.

Článek

Litvínovští včetně Hořavy se domnívali, že v pátém finálovém utkání v Třinci dosáhli v 74. minutě regulérního gólu, který by jim zajistil mistrovský pohár. Podle rozhodčích ale puk po střele Martina Ručinského nepřešel celým svým objemem brankovou čáru. Severočechům se navíc nelíbilo, že se kotouč zastavil o tzv. polštář, který lemuje spodní konstrukci branky.

„Rád bych se zeptal, kde je ředitel extraligy (Josef Řezníček)? Jak to, že se k tomu nevyjádřil? A jak je vůbec možný takovýhle hnus a šlendrián ve finále extraligy? Musím říct, že je to neskutečné," prohlásil tehdy Hořava.

Litvínov nakonec udolal Oceláře v sedmi zápasech a získal první extraligový titul v historii klubu.

Po sezóně Hořava v Litvínově na vlastní žádost skončil a vydal se vzdělávat do Švédska na tréninkové kempy. Na začátku prosince se ovšem do Litvínova vrátil, když ho vedení klubu požádalo o spolupráci, a stal se externím konzultantem trenérů.

Na střídačku během zápasů ale Hořava nechodil, nyní by ale po zaplacení pokuty mohl. A o Hořavově návratu na střídačku Chemiků se skutečně spekuluje. Severočeši aktuálně hrají play out a usilují o vyhnutí se baráži. Po včerejší prohře 3:4 po nájezdech v Pardubicích ale ztrácejí na dvanáctou příčku, která zajišťuje setrvání v nejvyšší soutěži, tři body. Do konce play out přitom zbývá odehrát už jen pět utkání.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice