Hlavní obsah

Tohle jsem u Barinky nikdy neviděl, divil se Hrbas kličce á la Hertl

Plzeň

Dva nejvýše postavené týmy po základní části si zahrají o extraligový titul. Liberec se dočkal soupeře, bude jím Sparta, která se oklepala ze zoufalého úvodu i inkasovaného gólu při plzeňské power play. Postup zajistil hostům trefou na 3:2 v čase 72:34 v pádu Lukáš Pech.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Brankář Sparty Tomáš Pöpperle zasahuje před plzeňským útočníkem Nicholasem Johnsonem (vlevo). Vpravo obránce Michal Barinka.

Článek

„Obrovská úleva, jsme nesmírně šťastní. Dostat gól v 60. minutě nebylo moc optimistické, ale spravedlnost byla na místě," oddechl si sparťanský kouč Josef Jandač.

Kdo po středeční sparťanské kanonádě čekal opatrný úvod, toho vyvedla z omylu už 37. vteřina, kdy hostující chybu v rozehrávce trestal Bližňák. Jeho spoluhráč Jeřábek ale zbytečně krosčekoval a za necelou minutu dostal puk za Machovského v početní výhodě Polášek. Domácí podobnou zbraň v přesilovkách neměli, nevyužili ani 80 vteřin v pěti proti třem.

Vyrovnaný počet hráčů na ledě přinášel sparťanské šance, proti kterým ale vytahoval spolehlivé zákroky Machovský. O to víc udivil okamžik, při němž inkasoval druhý gól. Plzeň nevyužila přesilovku 4 na 3, a když se vyloučený Barinka vracel z trestné lavice, dostal se do nájezdu, který proměnil způsobem á la Hertl s hokejkou provlečenou mezi nohama!

Prodloužení zařídil Pulpán

„To muselo překvapit asi všechny v hale. Michalovi se v poslední době střelecky daří, ale takové zakončení jsem u něj nikdy neviděl. Kdyby to jel ještě jednou, tak si určitě zláme nohy," podivoval se Barinkův spoluhráč Marek Hrbas.

Sparta pak dostala jasné pokyny nebláznit a čekat, zda Plzeň vrhne všechny síly do útoku a úplně otevře hru. Domácí šance se rodily ztuha. Když už se do ideální pozice dostal Miroslav Preisinger, trefil Pöpperleho jen do masky. „Otevřel se mi prostor, bohužel mi puk trochu podklouzl v té finální fázi," litoval slovenský útočník. Ale nakonec se vyrovnání dočkal.

130 vteřin před koncem odjel na plzeňskou střídačku Machovský a v čase 59:04 vyrovnal neobsazený Lukáš Pulpán. „Měl jsem tam chvilku prostor a trefil jsem to nad gólmana," popisoval.

V prodloužení se oba týmy vrhly do útoku. „Měli jsme tam pár slušných šancí," mrzelo plzeňského kouč Michala Straku. Hosté ale byli hladovější. Polášek trefil tyčku, Kumstátovu příležitost vychytal skvělý Machovský, který měl celkem 38 zákroků. Ovšem proti Pechově ráně už neměl nárok.

„Cítili jsme, že máme víc sil. Plzeň to stáhla na tři pětky, my se snažili hrát všechny čtyři útoky. Navíc nás skvěle držel gólman," chválil Pöpperleho Jandač. Sparta tak vyhrála semifinálovou sérii 4:2. A 14. dubna vyrukuje v prvním finálovém duelu proti Liberci.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.