Hlavní obsah

Útočník Birner opouští mistrovský Liberec a jde do Čeljabinsku

Hokejový útočník Michal Birner odchází z mistrovského Liberce do Čeljabinsku do Kontinentální ligy. V Traktoru se potká s Michalem Řepíkem, s kterým nastupoval v jednom útoku nejen v dresu Bílých Tygrů, ale i v české reprezentaci na mistrovství světa v Rusku. Třicetiletý Birner do Liberce přišel loni z finské KalPy Kuopio.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Michal Birner si na domácím světovém šampionátu nezahraje.

Článek

Bílí Tygři Birnerovi angažmá v KHL, kterou už hrál dva roky v dresu Lva Praha, po nabídce Čeljabinsku umožnili. "Ačkoliv naše stanovená výstupní klauzule již neplatí, rozhodl jsem se Michala uvolnit. Samozřejmě co nejrychleji budeme shánět náhradu," řekl trenér a sportovní ředitel Liberce Filip Pešán na tiskové konferenci. Zatím netuší, jestli půjde o hráče ze zahraničí či z tuzemska.

Birner se vydá na další zahraniční angažmá. Od roku 2004 působil v juniorské OHL v Barrie a Saginawu, pak na farmách v AHL v Peorii, Portlandu a Iowě. Následovala angažmá v Lahti a TPS Turku. V tuzemsku hrál až v letech 2012 až 2014 ve Lvu, který ale startoval v KHL. Následně po ročním angažmá v Kuopiu si zahrál poprvé celý ročník v extralize.

Ocenil, že ho klub do KHL uvolnil. "Tým se mi neopouští lehce, ale je to pro mě možná poslední možnost zkusit KHL a vydělat si peníze. Bude to těžká rána pro fanoušky, protože jsem v květnu něco slíbil. Hodně jsem o tom přemýšlel a rozhodující byl fakt, že tam bude hrát i Michal Řepík," prohlásil Birner.

"V květnu možnost odejít do Čeljabinsku nebyla. Máme s Michalem Řepíkem stejného agenta, uvolnilo se tam místo pro cizince a sáhli po mně. Musel jsem rychle reagovat," řekl Birner, který po uplynulé sezóně odmítl jiné nabídky ze zahraničí a plánoval setrvat v Liberci. V Traktoru se potká i s brankářem Pavlem Francouzem a útočníkem Jiřím Novotným.

Birner letos premiérově startoval na mistrovství světa a se sedmi body za čtyři branky a tři asistence z osmi utkání byl nejproduktivnějším českým hráčem na turnaji. "Za poslední sezónu jsem se stal nepochybně lepším hráčem, bez Tygrů bych určitě nejel na mistrovství světa. Byl můj sen vrátit se do Čech a vybojovat titul. Je neuvěřitelné, že se to povedlo hned v první sezóně," uvedl Birner.

Pešán musí řešit, jak zacelit mezeru po jeho odchodu. "Je mojí povinností sehnat adekvátní náhradu. Kvůli čerstvosti zprávy nelze říct, jestli to bude ze zahraničí, extraligy nebo z Benátek nad Jizerou," prohlásil.

Birner ví, že Bílé Tygry nenadálým odchodem dostal do těžké situace. "Cítím, že jsem klubu zavařil. Měl jsem pouze pár hodin a já byl ten, který přišel se žádostí o uvolnění. Nechtěl bych se v tuto chvíli bavit o tom, na jakou dlouho smlouva v Čeljabinsku byla podepsána," dodal.

Reklama

Související témata:
  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice