Hlavní obsah

Růžička je připraven pomoci Slavii i odchodem z lavičky

KLADNO

Hokejisté pražské Slavie nepřekonali krizi ani v nedělním utkání 12. kola extraligy v Kladně a v nadcházejícím týdnu může dojít ke trenérské změně na lavičce úřadujícího vicemistra. Kouč Vladimír Růžička už svým svěřencům sdělil, že se do nejpozději do čtvrtka rozhodne, zda skončí nebo nikoliv.

Článek

Úterní domácí duel s Vítkovicemi tak teoreticky může být pro Růžičky posledním ve funkci hlavního kouče, v níž je od listopadu 2000. Slávističtí hokejisté to vědí již od víkendu. "Řekl jsem hráčům na tréninku po zápase s Pardubicemi, že se do čtvrtka rozhodnu. Může to být ale také už v úterý po zápase," řekl novinářům Růžička, který na postu hlavního kouče působí už téměř šest let.

Slavie je srdeční záležitostí třiačtyřicetiletého trenéra mistrů světa z Vídně z loňského roku. Pozici generálního manažera vykonával v týmu z Edenu, kde působil od roku 1994 jako hráč, již před nástupem na lavičku a od léta je i spolumajitelem klubu. Pro Slavii by hodně obětoval. "I sám sebe. Hráče už žádné měnit nebudu," navázal Růžička.

Pomohl by Slavii odchod Růžičky z postu trenéra?
Hlasujte v anketě Sport.cz na konci článku!

Přiznal ale, že se v současné době trenér pro Slavii těžko hledá. "Není to lehké. Nějakou představu mám, ale je na to brzo," podotkl Růžička. Ví, že prohlubující krizi mohou zlomit jen hráči na ledě. Slavia prohrála už posedmé za sebou a v sezóně vyhrála jen dva z dvanácti utkání. "Samo to nepřijde. Musí to zlomit hráči. Musíme už získat tři body a je úplně jedno jak."

Slavia už ztrácela dobře rozehrané zápasy ve finálové sérii se Spartou, teď to pokračuje. "V Litvínově jsme vedli v závěru 1:0 a zase jsme rychle inkasovali. Mohlo nás to nakopnout a zase nic. Není to náhoda, stává se nám to pořád, že dostáváme rychle góly," prohlásil.

Obrat nepřinesl ani finský gólman

Situaci se snažil Růžička řešit radikálně změnami v kádru. Nejdříve po prohraném derby se Spartou opustil kádr útočník Tomáš Divíšek s obráncem Davidem Pojkarem a z Liberce přišli útočník Leoš Čermák s Martinem Hlavačkou. Potom přišel lotyšský bek Maris Jass, další zadák David Turoň ze Znojma a výměnou za Divíška z Plzně slovenský centr Igor Rataj.

Slavia však opět nezvládla dobře rozehraný páteční zápas s Pardubicemi, v němž vedla 3:0 a prohrála 4:5. Dalším impulzem měla být dnes v Kladně změna na brankářském postu. Místo jedničky Petra Fraňka se postavil do branky finský gólman Vitali Taskinen, předsezónní trojka. "Rozhodli jsme se k tomu po zápase s Pardubicemi. Chytal dobře, byl jsem s jeho výkonem spokojený," podotkl Růžička. Taskinen chytal v této sezóně zatím jen za druholigový Benešov.

Rozhodně však podle Růžičky tento krok neznamená, že by byla ohrožena Fraňkova pozice ve Slavii. "Určitě ne. Bavím se tím, jaké čtu v novinách zaručené zprávy. Třeba, že se vrátí Málek. Toho jsme prodali do Plzně, kde jsou s ním spokojení," dodal Růžička.

Reklama

Související témata: