Hlavní obsah

Hašek slaví. Při premiéře vychytal armádu CSKA. Teď je na řadě Jágr

PRAHA

Premiéru klapla. Vítězná vlajka může být vyvěšena. Pětačtyřicetiletý Dominik Hašek odchytal první utkání v Kontinentální lize za Spartak Moskva. V soutěži, která je druhou nejlepší na světě. A „Dominátor“ mohl být spokojený. Šedinami obarvený český gólman inkasoval jen jednou. Vypjaté derby s CSKA Moskva vyhráli hosté 5:1. Debakl na úvod sezóny. V sobotu na svého krajana čeká v Omsku Jágr.

Foto: Syruček Milan, ČTK

Dominik Hašek v dresu Spartaku Moskva.

Článek

„Rusko je pro mě výzva, KHL je nejlepší soutěž v Evropě, moc se těším,“ říkala jedna z největších hvězd KHL před sezónou. Po utkání mohla být spokojená. "Je to fantazie, je to výborný, ale mohl chytat lépe. Nemusel dostat ten gól," smál se po zápase Haškův osobní trenér Josef Bruk.

A reakce samotného gólmana? "Byl to gól, který se dal chytit, ale i takové padají. Ten kluk byl hodně rychlý," připustil po utkání český brankář. "Jsem rád, že jsem první zápas vyhrál. My porazili velkého soupeře, o to jsem více šťastný. Teď máme hrát s Omskem a Jaromírem Jágrem, musíme se na ně důkladně připravit. Když jsem šel do Ruska, věděl jsem, že Spartak je zde nejpopulárnější, teď jsem se o tom přesvědčil,“ citovala Haška gazeta.ru.

Poprvé se zkušený gólman dotkl kotouče po sedmadvaceti sekundách, ale jen zpracoval a rozehrál. Efektní zákrok pro fotografy si připsal v 9. minutě, když lapačka i s pukem vyletěla nad brankářovu hlavu. Po první části český gólman odjížděl do šatny s čistým kontem. Žádný z protihráčů armádního týmu ho nepřekonal. A viděl to i návštěvník utkání slavný ruský trenér Viktor Tichonov.

V této helmě Hašek vychytal první výhru v KHL.foto: www.spartak.ru

Ve druhé dvacetiminutovce padly čtyři góly. Jeden lovil i odchovanec z Pardubic. Předvedl svůj typický zákrok - přetočil se na záda a roztáhl se přes celou šířku brány. Dennis Paršin měl ale Haška přečteného. Čas 30.17 se stal prvním momentem, kdy legenda světového hokeje poznala kapitulaci v KHL. Stalo se tak 9. září v Paláci sportu v Moskvě.

V prostřední části mohl Hašek lovit puk ze sítě ještě jednou, když riskantně vyjel z brankoviště. Tahle šlamastika ale gólem v síti Spartaku neskončila.  "Hokej je hra chyb a Dominik jich udělal méně," mávl nad minelou rukou Bruk.

Trenér domluvil a šel vytáčet Haškovo číslo

V té chvíli souboj české hokejové školy vyzníval pro hosty. Hašek s trenérem Milošem Říhou vedli 3:1. Petr Čáslava, Jan Marek a Tomáš Netík měli ale stále šanci utkání otočit. Opak byl ale pravdou. Hašek tým podržel a jeho spoluhráči přidali další dva góly. Klání, kde rivalita je znát na každém kroku nedopadla podle domácího scénáře. "V tomhle utkání šlo o všechno," přiznal Bruk.

Resumé zní: Hašek vyhrál, může být spokojený, ale těžší zápasy ho teprve čekají. Třeba ten v sobotu a bitva na daleké Sibiři. Jágr vs. Hašek. "Pro oba to bude určitě zajímavé," povídal Haškův kouč, který měl pět minut po Dominátorově premiéře v KHL jediný a radostný úkol. "Hned mu jdu volat, mám opravdu velkou radost," zajíkal se štěstím Bruk.

Jágr je výjimečný, musíme se na něj připravit

Dominátor už samozřejmě myslí na sobotním utkání v Omsku a na Jaromíra Jágra. "Hodně se na něj těším. Mockrát se neuvidíme, jen dvakrát za sezonu, a tak jsem zvědavý," odpověděl na dotaz ČTK.

"Musíme se na něj (Jágra) určitě dobře připravit. Jarda je výjimečný hokejista, vždy ho musí někdo zdvojovat. Jeden hráč na něj nestačí, musí tam být vždy ještě někdo připravený v záloze. Jenže to je zase Jardova výhoda, že když na sebe stáhne dva hráče, tak zase uvolní dalšího (spoluhráče). Určitě mu budeme muset věnovat mimořádnou pozornost," dodal na adresu omského kanonýra.

"Ale zápas je otevřený. Určitě tam nejedeme prohrát. Chceme vyhrát," prohlásil "Dominátor". Doufá, že jej trenér Říha v Omsku nasadí, i když se kouč na toto téma po dnešním zápasu vyjádřil vyhýbavě.

V dalších zápasech zazářili Klepiš a Čajánek

Útočník Jakub Klepiš si v prvním soutěžním zápasu v dresu Ufy připsal tři body. Držitel zlaté medaile z letošního mistrovství světa vstřelil v utkání proti Čeljabinsku gól, na dva přihrál a přispěl k vysoké výhře domácího týmu 7:2.

Salavat Julajev vedl už krátce po polovině zápasu o čtyři branky. Klepiš, který přihrál na první a šestý gól, se sám trefil v 51. minutě. Na poslední branku domácí Ufy mu přihrál reprezentační spoluhráč Miroslav Blaťák.

Gól vstřelil také petrohradský útočník Petr Čajánek, jenž otevřel skóre duelu s Dinamem Riga. Ruský celek, považovaný za jednoho z hlavních favoritů soutěže, však nakonec před bezmála dvanácti tisícovkami diváků na svém ledě prohrál 4:5 v prodloužení.

Kontinentální hokejová liga:
CSKA Moskva - Spartak Moskva 1:5
Chabarovsk - Novosibirsk 2:5,
Magnitogorsk - Jekatěrinburg 2:0
Ufa - Čeljabinsk 7:2 (za domácí Klepiš 1+2, Blaťák 0+1)
Petrohrad - Dinamo Riga 4:5 v prodl. (za domácí Čajánek 1+0)
Dinamo Minsk - Nižnij Novgorod 1:3

Reklama