Hlavní obsah

Pieta s hokejisty bude na Staroměstském náměstí v neděli

PRAHA

Veřejné rozloučení se třemi tragicky zesnulými hokejisty z ruského klubu Lokomotiv Jaroslavl se uskuteční v Praze na Staroměstském náměstí už v neděli odpoledne. Prezident českého svazu Tomáš Král zároveň dnes řekl, že pro reprezentanty a mistry světa Karla Rachůnka, Jana Marka a Josefa Vašíčka, kteří přišli při letecké nehodě o život, bude v pátek vyslán z Prahy do Moskvy vládní speciál.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Velké fotografie tří českých hokejistů, kteří tragicky zahynuli, vystavené na Staroměstském náměstí

Článek

Ministerstvo obrany tuto informaci zatím nepotvrdilo, podle ČTK se o vyslání vládního speciálu stále jedná a rozhodnutí padne po 14. hodině. Podle Krále by se vládní speciál měl vrátit do České republiky během noci.

Těla všech tří českých hokejistů byla po identifikaci dnes z Jaroslavle převezena do Moskvy. Veřejnost se s hráči bude mít možnost rozloučit v neděli od 15:00 v hokejovém srdci Prahy na Staroměstském náměstí, kde hokejisté s fanoušky tradičně slaví své největší úspěchy. Těla však nebudou vystavena, po dohodě s pozůstalými budou dopravena do místa bydliště.

Pietním aktem bude provádět sportovní komentátor ČT Robert Záruba. Soustrast s oběťmi letecké katastrofy a jejich rodinami vyjádří přítomní minutou ticha. Vynikající hokejisty, reprezentanty a mistry světa připomene rovněž sestřih z pořadů České televize. Na závěr vzpomínky zazní státní hymna České republiky a zvony z Týnského chrámu. Po pietním aktu je od 16 hodin naplánovaná mše svatá v Týnském chrámu, kterou bude sloužit Mons. Tomáš Holub.

Pod Týnským chrámem na Staroměstském náměstí, odkud hokejisté při oslavách zdravili fanoušky, již stojí smuteční pódium zahalené do černého sukna. Jsou na něm umístěny velké černobílé fotografie Marka, Rachůnka a Vašíčka a kondolenční knihy. Před pódium byly přeneseny stovky svíček, které na jejich památku lidi umísťovali na jiných místech náměstí.

Předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král (vlevo), reprezentační šéftrenér Slavomír Lener (vpravo) a další zástupci svazu položili smuteční věncefoto: ČTK/Kateřina Šulová

Na pódium dnes zástupci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) v čele s Králem a Slavomírem Lenerem položili věnec. Před pódiem také stále postávají desítky lidí, někteří z nich zapalují nové svíčky.

Hokejový svaz žádá návštěvníky, kteří se chtějí pietního aktu zúčastnit, aby si vzhledem k očekávanému teplému počasí nezapomněli vzít s sebou lahev vody, popř. pokrývky hlavy. Současně žádá, aby si s sebou z bezpečnostních důvodů nebrali tzv. lampiony štěstí a všechny druhy pyrotechniky. Vzhledem k dalším plánovaným akcím na území Prahy 1 doporučuje příchod na Staroměstské náměstí metrem ze stanice Staroměstská, Národní třída nebo Můstek.

Podobný šok jako nyní zažívala česká hokejová veřejnost naposledy před sedmi lety, když na následky zranění při dopravní nehodě zemřel trenér a strůjce olympijského zlata z Nagana Ivan Hlinka. Rozloučení s legendárním hokejistou a koučem se konalo ve Velkém sále paláce na Žofíně a s Hlinkou se přišly rozloučit jeho spoluhráči, funkcionáři i tisíce fanoušků. Den po tryzně, 25. srpna 2004 se pak v Litvínově konal pohřeb, na který se s Ivanem Hlinkou přišly znovu rozloučit tisíce lidí.

Reklama