Hlavní obsah

Třináct nováčků a Češi po invazi ze severu v menšině. Lev zahájil přípravu na KHL

Praha

S devětadvacetičlenným kádrem, ve kterém oproti loňské premiérové sezóně v Kontinentální hokejové lize figuruje hned třináct nováčků, vstoupil ve čtvrtek do přípravy na nadcházející ročník pražský Lev. Vedení klubu považuje aktuální soupisku za téměř kompletní, na druhou stranu však nevylučuje, že ještě může dojít k posilnění. Třeba o české hráče z NHL, kterým v létě skončila smlouva a nové se zatím nedočkali. Aktuálně jsou však Češi v kádru Lva v menšině.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Václav Sýkora během tiskové konference v rámci prvního setkání hokejistů Lva Praha před novou sezónou KHL v holešovické Tipsport Areně.

Článek
Fotogalerie

„V současné době máme dostatečný počet hráčů. Stále však sledujeme trh s volnými hráči a nevylučujeme, že se u nás ještě někdo objeví," prohlásil na tiskové konferenci sportovní ředitel Lva Rašid Chabibulin.

V květnu Lev vyhlásil, že má zájem o Jaromíra Jágra, Patrika Eliáše nebo Marka Židlického, už tehdy si však uvědomoval, že všichni budou spíše preferovat setrvání v zámoří. Poslední dva jmenování se již dočkali prodloužení kontraktu s New Jersey, Jágr se sice ještě nikomu neupsal, zájem o něj ale jeví minimálně tři celky NHL.

„O Jágra jsme měli zájem a byli jsme v kontaktu s jeho evropskými zástupci. Nicméně chápeme, že prioritou Jaromíra je NHL, a také víme, že k dnešnímu dni má několik možností, jak pokračovat svou vynikající hokejovou kariéru v některém z klubů NHL," řekl Chabibulin.

Seveřanů je na soupisce hned devět

I přesto je aktuálně v mužstvu přetlak hráčů, vždyť jen útočníků je patnáct, což by vytvořilo pět formací. Čeští hokejisté tvoří menšinu, na soupisce jich je třináct. „Pracovali jsme na tom, abychom získali některé volné české hráče, ale někteří se rozhodli bojovat o průnik do NHL, jiní dostali nabídku na prodloužení smlouvy v NHL, a další dostali lepší nabídky od ruských klubů KHL," má Chabibulin na mysli Jordána, Gudase, Koukala nebo Vincoura.

Jako nejvýraznější české posily se tak jeví útočník Petr Tatíček, jenž posledních sedm sezón strávil ve švýcarském Davosu, a obránce Martin Ševc. Gólmanskou dvojici vytvoří rovněž nové posily, Finové Vehanen s Engrenem, obranu vyztuží například Kanaďan Marc-André Gragnani se zkušenostmi z NHL nebo finský reprezentant Topi Jaakola. Do útoku přišel Martin Thörnberg, který byl u letošního triumfu Švédů na mistrovství světa. Zástupců Švédska a Finska je tak na soupisce aktuálně hned devět!

„Vedení přistoupilo k větším změnám, než všichni čekali. Jsme sice multinárodní, ale musíme se prezentovat jako jeden tým," hlásí obránce Ondřej Němec a kapitán týmu Jiří Novotný je přesvědčený, že velký počet cizinců v sestavě neovlivní komunikaci v šatně ani na ledě. „Tohle je ten nejmenší problém, všichni umějí dobře anglicky, a kdyby náhodou někdo nerozuměl, ostatní mu poradí."

Lva čeká jedenáct přípravných zápasů

Cíle pro novou sezónu Lev zatím nevyhlásil, neboť na čtvrtečním srazu nebyli přítomni majitelé klubu. „Oproti loňské sezóně ale očekávání trošku jiná jsou, ale spíš směrem nahoru než dolů," připomenul kouč Václav Sýkora vyřazení v osmifinále play off od CSKA Moskva při premiérové sezóně Lva v KHL.

Šedesátiletý stratég věří, že na domácí zápasy Lva budou chodit diváci, a naváží tak na minulou sezónu, ve které průměrná domácí návštěvnost v základní části přesahovala sedm tisíc fanoušků. „To bylo nad naše očekávání a věřím, že tento trend bude pokračovat. Pořád jsme ale ještě na začátku, protože jednosezónní historie, to je nic. Divákům, kteří chtějí vidět kvalitní hokej, ani tak nezáleží na tom, jestli je tým poskládaný výhradně z Čechů, nebo v něm působí i Švédové, Finové a Kanaďani," myslí si Sýkora.

V přípravě na novou sezónu by měl Lev odehrát jedenáct zápasů včetně turnaje v Rize a Praze, jehož se zúčastní i Ufa, Kazaň a Minsk. Generálku pak sehraje se Slavií. Do KHL vstoupí v neděli 8. září na ledě ukrajinského Doněcku.

Aktuální složení týmu Lva Praha:
Brankáři:
*Petri Vehanen (Fin.)
*Atte Engren (Fin.)
*Jan Lukáš
Obránci:
Jakub Krejčík
Jakub Nakládal
Ondřej Němec
*Martin Ševc
*Marc-André Gragnani (Kan.)
*Spencer Humphries (Kan.)
Nathan Oystrick (Kan.)
*Topi Jaakola (Fin.)
Mikko Mäenpää (Fin.)
Juraj Mikuš (SR)
Mathias Porseland (Švéd.)
Útočníci:
Michal Birner
*Tomáš Kubalík
Jiří Novotný
Tomáš Rachůnek
Michal Řepík
Jiří Sekáč
*Petr Tatíček
Petr Vrána
Nicklas Danielsson (Švéd.)
*Calle Ridderwall (Švéd.)
*Martin Thörnberg (Švéd.)
*Justin Azevedo (Kan.)
Erik Christensen (Kan.)
Lukáš Cingel (SR)
*Teemu Ramstedt (Fin.)
Hokejisté s hvězdičkou před jménem jsou novými hráči

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.