Hlavní obsah

V semifinále Ligy mistrů se může objevit až osm českých hokejistů

PRAHA

Ve středu začnou semifinálové boje premiérového ročníku hokejové Ligy mistrů. Na ledě Magnitogorsku se představí v ruském duelu Ufa, ve švýcarském Rapperswilu se uskuteční zápas Curychu s finským Blues Espoo. Na domovském stadionu Lions se totiž v současnosti konají cyklistické Šestidenní závody.

Foto: www.khl.ru

Česká trojka ve službách Magnitogorsku (zleva) Marek, Kudrna, Rolinek

Článek

Z českého pohledu bude zajímavější souboj v Rusku, do kterého by mohlo zasáhnout až osm českých hráčů. V kádru obou celků jsou aktuálně čtyři hráči, Petr Vampola ale dosud na soupisce Ufy nefiguroval, neboť do klubu přestoupil na konci listopadu. Ruský mistr ho ale na ni může dopsat.

Souboj Magnitogorsku a Ufy je podle řady odborníků předčasným finále. Oba celky z jedné země na sebe musely narazit už nyní na základě pravidel Ligy mistrů. "Je to škoda, protože se jedná podle mého o dva nejlepší kluby v soutěži," řekl obránce Metallurgu Jevgenij Varlamov, který ocenil sílu soupeře. "Myslím, že je to nejlepší tým v Evropě. Jsou tam vynikající hráči a mají i silnou střídačku. Řekl bych, že jsou favoritem," uvedl Varlamov.

Metallurg bude hodně spoléhat na první formaci tvořenou českými hráči v centru s Janem Markem. "Byl bych radši, kdybychom na sebe narazili až ve finále," přiznal i nejproduktivnější hráč týmu. V Kontinentální lize se obě mužstva utkala jen jednou a Ufa vyhrála na ledě Magnitogorsku na konci září vysoko 5:1, když jeden gól vítězů dal i Leoš Čermák. Ufa navíc stejně jako Espoo ještě v LM neztratila ani bod.

Lístky na Curych byly pryč za dvě hodiny

Curych, přemožitel pražské Slavie v základní skupině, se v prvním souboji s finským šampionem musí částečně obejít bez výhody domácího prostředí. Hrát se bude na předměstí Curychu v Rapperswilu.

Přesto Lions věří, že se jim podaří stát se třetím švýcarským klubem, který porazí finský tým v mistrovské soutěži. Zatím to zvládl pouze Kloten a Bern, který uspěl proti Jokeritu Helsinky v sezóně 1992/93. Od té doby se to žádnému švýcarskému celku nepovedlo. Curychu by měla pomoct i vyprodaná aréna pro 6200 diváků. Lístky byly rozebrány za dvě hodiny a stadion bude podruhé v sezóně zcela zaplněný.

Odvety jsou na programu až téměř za měsíc, ve středu 7. ledna. Zatímco ve všech dosavadních zápasech Ligy mistrů v případě nerozhodného výsledku následovaly samostatné nájezdy, v prvním semifinále to platit nebude. Pokud zápas skončí po 60 minutách nerozhodně, získá každý tým bod. Na nájezdy by došlo jen v případě, že by remízou skončila i odveta.

Semifinále Hokejové Ligy mistrů - středa 10. prosince:
16:10Metallurg Magnitogorsk - Salavat Julajev Ufa
19:40Curych Lions - Blues Espoo

Reklama