Hlavní obsah

Hokejisty USA bude na MS reprezentovat i Paul Stastny

COLORADO SPRINGS

Syn slovenské hokejové legendy Petera Šťastného Paul bude reprezentovat Spojené státy americké na mistrovství světa v Moskvě. Jednadvacetiletý druhý nejproduktivnější nováček základní části NHL se objevil v zatím osmnáctičlenné nominaci, kterou v pondělí vedení týmu zveřejnilo. Američané jsou posledními soupeři českých hokejistů v základní skupině MS.

Článek

Opora Colorada, která ve své premiérové sezóně v prestižní soutěži nasbírala v 82 zápasech 78 bodů za 28 branek a 50 asistencí, tak půjde v reprezentaci USA ve stopách svého bratra Yana. Ten oblékl americký dres na minulých dvou šampionátech v Rakousku a Lotyšsku, nyní v kádru není. Po přestupu z Bostonu do St. Louis působil jen na farmě v Peorii.

V týmu, který dávala dohromady čtveřice zkušených manažerů Brian Burke z Anaheimu, David Poille z Nashvillu, Ray Shero z Pittsburghu a Don Waddell z Atlanty, je šestnáct hráčů z NHL a dva z univerzitních týmů. Na loňském šampionátu v Rize startoval obránce Andrew Alberts a útočník Phil Kessel. Zkušenosti ze světových šampionátů má ještě dalších pět hráčů.

Jsou mezi nimi i gólmani John Grahame, Robert Esche a útočník Erik Cole, kteří se zúčastnili loni olympijských her v Turíně. Místo šampionátu loni Cole společně s Chadem LaRosem vybojovali s Carolinou Stanleyův pohár.

Američané, které povedou na turnaji trenéři Mike Sullivan s Barrym Smithem a asistentem Davidem Quinnem, se před šampionátem utkají ve středu 25. dubna ve Stockholmu v přípravném utkání se Švédskem. O dva dny později vstoupí do MS duelem proti Rakousku, 29. dubna narazí na Bělorusko a 1. května je čeká Česká republika.

Prozatímní nominace USA na mistrovství světa:
Brankáři: Robert Esche (Philadelphia), John Grahame (Carolina), Cory Schneider (Boston College).
Obránci: Andrew Alberts (Boston), Keith Ballard (Phoenix), Matt Greene (Edmonton), Jack Johnson (Los Angeles), Brian Pothier (Washington).
Útočníci: Erik Cole, Chad LaRose (oba Carolina), Phil Kessel, Brandon Bochenski (oba Boston), Paul Stastny, Tyler Arnason (oba Colorado), Chris Clark (Washington), Lee Stempniak (St. Louis), Toby Petersen (Edmonton), Nathan Davis (Miami University).

Reklama

Související témata: