Hlavní obsah

Z Larionova je obchodník s vínem, jeho syna učí hokej Čech

QUÉBEC

Igor Larionov patří k největším legendám světového hokeje v celé jeho historii. Jako centr slavné pětky 80. let vyhrál v dresu někdejšího Sovětského svazu dvakrát olympijské hry a čtyřikrát mistrovství světa, a dokázal se prosadit i v zámoří, což dokazují tři triumfy ve Stanley Cupu. Ve čtvrtek byl 47letý Larionov uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace.

Článek

Na oficiální slavnost v Quebeku dorazil Larionov v doprovodu rodinných příslušníků, bohužel už u toho nemohla být jeho maminka, která před deseti dny zemřela. „Chtěl bych tuto poctu věnovat své matce, která mne neustále podporovala. Je mi moc líto, že tu nemůže být se mnou,“ řekl bývalý slavný hráč dojatě poté, co zapózoval v ruském dresu s pamětní plaketou od IIHF.

Alespoň se ale mohl z ocenění těšit společně s desetiletým synem Igorem, jenž jde v otcových stopách. Hraje hokej v mládežnickém týmu Los Angeles Kings a jeho trenérem je dokonce bývalý český reprezentant Tomáš Kapusta. „Je to trenér, který umí dětem přenést své hráčské zkušenosti. Igora teď hokej ohromně baví, občas se dokonce dívá i na videa s mými zápasy. Ale pro něj už je to spíš historie,“ usmíval se pyšný otec Larionov.

Fandí bývalým spoluhráčům z Detroitu

Pokud však Larionov junior u hokeje zůstane a bude natolik dobrý, že by mohl hrát za národní mužstvo, bude si moci vybrat. Má totiž ruské i americké občanství. „To bude na něm, jak se rozhodne. Pro mě je nejdůležitější, aby se dobře učil ve škole a získával základní hokejové dovednosti,“ řekla bývalá hvězda sborné či Detroitu, v jehož dresu vyhrál třikrát (1997, 1998, 2002) Stanley Cup.

Proto není divu, že i v letošní sezóně drží palce týmu Red Wings, který je momentálně v sérii s Dallasem velmi blízko postupu do finále. „Samozřejmě bych byl rád, kdyby Detroit došel až k celkovému vítězství. Vždyť tam ještě dodnes hrají kluci, s kterými jsem před rovnými deseti lety pohár vyhrál sám,“ přesvědčil o svých sympatiích ke klubu, kde prožil nejlepší roky kariéry v zámoří. U posledního triumfu v roce 2002 bylo Larionovi 41 let a v NHL hrál ještě další dvě sezóny.

Víno Hattrick od Larionova

I v současnosti ještě neváhá nazout brusle. „Tak dvakrát do měsíce se dostanu na led, ale dělám to už jen tak pro zdravý pohyb,“ vykládal. Hodně času mu totiž zabere jeho podnikání s vínem, kterému se věnuje už patnáct let. „Začal jsem se tomu věnovat v roce 1993, když jsem hrál ve švýcarském Luganu. Mám vlastní značku, obchodujeme v Rusku, Spojených státech, nebo ve Švédsku,“ prozradil. Názvy jeho vín Hattrick a Triple Overtime svůj původ nezapřou.

Larionov žije s rodinou už delší čas v Kalifornii, ale v kanadském Quebeku hodlá zůstat přes víkend a věří, že uvidí v nedělním finále mistrovství světa ruský tým. „Pokud dojde na finále Rusko - Kanada, jsem přesvědčený, že Rusko vyhraje. Ale v rodině to bude napínavé. Dcera Diana se narodila v Kanadě a její srdce patří tam. Jenže syn fandí Rusku, jeho hvězdy jsou Kovalčuk a Malkin. Bude to napínavé,“ smál se fenomenální Larionov.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.