Hlavní obsah

To vyhození puku byla chyba, mrzelo Nashe po prohraném finále

QUÉBEC

Pět minut dělilo hokejisty Kanady od zisku zlatých medailí a zlomení kletby, podle které od roku 1986 nikdy nevyhrál mistrovství světa domácí tým. Kanaďané byli ve finále s Ruskem blízko jako nikdo před tím, jenže nejdřív ztratili výhru v normální hrací době a v prodloužení doplatili na vyloučení Ricka Nashe, po kterém Kovalčuk svým druhým gólem odsoudil domácí hráče jen ke stříbrným medailím.

Článek

Kanada sice už od druhé minuty prohrávala, ale dokázala skóre otočit a dvakrát dokonce vedla o dvě branky. Po dvou třetinách byl stav 4:2 v její prospěch, ale pak se jejich lehkost totálně vytratila. Nejprve snížil Těreščenko a pět minut před koncem základní hrací doby dokonce Kovalčuk vyrovnal.

„Před třetí třetinou jsme si v kabině řekli, že je třeba náš náskok udržet a šampionát vyhrát Měli jsme i dost šancí na to vstřelit další branku, jenže jsme nehráli tak, jak jsme chtěli,“ zlobil se kapitán Kanady Shane Doan. „Asi jsme si začali zbytečně brzo hlídat naše vedení. Předností naší hry je přitom tvrdý forčekink, napadání v obranné zóně soupeře, a vybojování puků. To nám pak najednou chybělo,“ vykládal zlomený Dany Heatley, nejužitečnější hráč MS.

Horor pro Hitchcocka

„Hrát v takovémhle zápase prodloužení, to je jako hodit si mincí,“ řekl po zápase trenér Ken Hitchcock, který si po dvou minutách nastaveného času mohl definitivně připadat jak v  hororu od svého slavného jmenovce. Rick Nash vyhodil puk z obranné třetiny na střídačku a po protestech Rusů vyfasoval trest za zdržování hry. „Stalo se to hrozně rychle, ani jsem to pořádně neviděl, najednou puk letěl vzduchem... Kluci mi pak řekli, že přeletěl nad střídačkou. Byla to chyba,“ mrzelo Nashe po zápase.

Kovalčuk nicméně nabídnutou přesilovou hru využil a po třinácti letech zařídil Rusům titul mistrů světa. „Jsme všichni hrozně zklamaní. Měli jsme velkou šanci turnaj vyhrát, ale nevyšlo nám to. Až na ten poslední zápas to byly příjemně strávené dva týdny,“ zhodnotil působení svého týmu na MS Doan. Pořádná frustrace ale z Kanaďanů čišela ze všech stran. „Nepřijeli jsme na šampionát, abychom dostali stříbro,“ řekl za všechny brankář Cam Ward.

Prokletí pokračuje

Ani na historicky prvním mistrovství světa v Kanadě se tak nezlomilo prokletí, které nad domácími týmy visí už od roku 1986. Tehdy získali v Moskvě titul reprezentanti někdejšího Sovětského svazu, ale od té doby jsou zlaté medaile pro pořadatele turnaje zapovězené. „Nemyslím si, že by nás tohle nějak svazovalo. V Halifaxu i Quebeku jsme si to užívali, fanoušci v obou městech byli skvělí,“ řekl na závěr Heatley.

Reklama

Související témata: