Hlavní obsah

V nominaci Francie na MS jsou sparťané Sacha a Yorick Treilleové

Paříž

Útočníci Sacha a Yorick Treilleové z pražské Sparty nechybějí v nominaci hokejistů Francie na mistrovství světa ve Finsku. Mezi celkem čtrnácti krajánky v aktuálně šestadvacetičlenném kádru je i jeden zástupce z NHL - útočník Stéphane Da Costa z Ottawy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dmitrij Jaškin (vlevo) ze Slavie bojuje o kotouč se sparťanem Yorickem Treillem.

Článek

Dvaadvacetiletý talent odehrál za poslední dvě sezony za Senators 26 zápasů a připsal si pět bodů za tři branky a dvě asistence. Převážnou část uplynulé sezony ale strávil na farmě v Binghamtonu v nižší AHL.

Bohaté zkušenosti z NHL má brankář Cristobal Huet, který v roce 2010 v dresu Chicaga jako vůbec první Francouz dosáhl na Stanleyův pohár. Bývalý gólman Los Angeles, Montrealu a Washingtonu ale od té doby působí ve švýcarském Fribourgu.

Ze zámoří doplní tým trenéra Dava Hendersona forvard Antoine Roussel, který hrál v AHL za Chicago Wolves. Ve francouzské reprezentaci bude debutovat.

Úspěch v této sezoně slavil obránce Yohann Auvitu, který získal v dresu Jyväskylä titul ve finské lize. Útočník Pierre-Édouard Bellemare je vicemistrem švédské ligy se Skellefteou. Mezi opory země galského kohouta patří rovněž útočník Laurent Meunier z německého Straubingu.

Francouzi sehráli v přípravě šest zápasů. S Itálií hráli 0:2 a 8:3, v Norsku 3:6 a 4:3 a v Lotyšsku 2:3 po samostatných nájezdech a 1:3. Do šampionátu vstoupí v pátek proti Spojeným státům americkým, v dalších zápasech narazí na Kazachstán, Kanadu, Finsko, Švýcarsko, Bělorusko a Slovensko.

Nominace Francie na mistrovství světa ve Finsku (4.-20. května):
Brankáři: Fabrice Lhenry (Rouen), Florian Hardy (Chamonix), Cristobal Huet (Fribourg/Švéd.),
obránci: Baptiste Amar, Alexandre Rouleau (oba Grenoble), Antonin Manavian (Rouen), Vincent Bachet (Amiens), Nicolas Besch (Cracovia Krakov/Pol.), Kévin Hecquefeuille (Ženeva/Švýc.), Yohann Auvitu (Jyväskylä/Fin.), Maxime Moisand (Odense/Dán.),
útočníci: Julien Desrosiers, Loic Lamperier (oba Rouen), Brian Henderson, Damien Raux (oba Angers), Sacha Treille, Yorick Treille (oba Sparta Praha/ČR), Robin Gaborit (Briancon), Anthony Guttig (Dijon), Pierre-Edouard Bellemare (Skelleftea/Švéd.), Charles Bertrand (Lukko Rauma/Fin.), Stéphane Da Costa (Ottawa/NHL), Teddy Da Costa (Tychy/Pol.), Damien Fleury (Timra/Švéd.), Laurent Meunier (Straubing/Něm.), Antoine Roussel (Chicago Wolves/AHL).
Trenér: Dave Henderson. Asistent: Pierre Pousse.

Reklama

Související témata: