Hlavní obsah

Homer Francouz šel na led: Málem jsem si z toho tweetnul

Stockholm

Posledních pár týdnů si Pavel Francouz musí připadat jako v hodně odvázaném snu. Byl u vytržení, že si v přátelských zápasech zachytal v reprezentaci a pak hned dostal cenu pro nejlepšího gólmana extraligy. Bral jako holý fakt, že na mistrovství světa se nepodívá, ale když onemocněl Jakub Kovář, místo na dovolenou vyrazil do Stockholmu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Brankáři Alexander Salák (vlevo) a Pavel Francouz v hale Globen ve Stockholmu na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

A překvapením není konec, v zápase se Švédy dokonce na 25 vteřin musel zaskočit za Alexandra Saláka, který v závěru druhé třetiny přejel modrou čáru a musel být střídán. Sudí české jedničce dokonce hrozili vyloučením. Takže si Francouz nasadil masku s motivy Homera Simpsona a šel na věc. „Byl to takový šok, že si to pomalu ani nevybavuju. Myslel jsem jen na to, aby se něco nepokazilo a Švédové nejeli sami na bránu a zbytečně jsme třeba nedostali gól," tvrdil český záskok mezi tyčemi.

Zatímco Francouz se před vyprodaným Globenem trochu klepal, spoluhráči z celé situace měli legraci. „Kluci se smáli, ať mám hodně štěstí a pak mi gratulovali k debutu. Teď už je to sranda. Saša se mi ještě o pauze omlouval, tak jsem mu říkal, že nemusí, že to dobře dopadlo," odechl si litvínovský gólman. „Odpoledne jsme se přitom s Honzou Kovářem bavili, že jsem vlastně z dovolené na mistrovství světa. Jestli to prý bude stoupat takovým tempem, mohl bych ještě chytat třeba v play off NHL..."

Francouz rozhodně neměl v plánu, že by se nerozcvičený blýskl nějakým zákrokem. „Nechtěl jsem, aby se Švédové přiblížili na moji polovinu, a jsem rád, že jsem se jen díval, jak je tlačíme a bylo to nakonec přerušené," pousmál se. „Ale byl to dost neuvěřitelný pohled."

Neklidné spaní z nečekaného zážitku prý mít nebude, ale plánoval, že své kamarády a fanoušky bude ještě informovat prostřednictvím Twitteru. „Na ledě jsem si málem tweetnul sám... Ale byl jsem tam a to už mi nikdo neodpáře. Moc o tom ale radši nebudu přemýšlet."

V souvislosti s Pavelcovými zdravotními potížemi však vůbec není vyloučeno, že by se Francouz na mistrovství světa představil v některém ze zápasů od začátku mezi české tyče. „Když mě trenéři nasadí, nebránil bych se tomu, ale teď se ještě musím vzpamatovat, protože se to seběhlo, ani nevím jak."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.