Hlavní obsah

Jandač neskáče před MS tři metry vysoko. Jsem možná až moc klidný, říká

Praha

Měsíce příprav, ladění, které mají sednout do správných kolejí na sedmnáct dnů. Těch, na které kouká hokejový svět. Trenér reprezentace Josef Jandač může prodloužit český historický smutek bez medaile z mistrovství světa. Ale také čtyři roky čekání utnout a opět dát fanouškům radost. V pátek od 20:15 začne dirigovat národní tým na šampionátu v Paříži. A hned si pochutná na Kanadě.

Trenér Josef Jandač je před MS až moc klidnýVideo: Sport.cz

 
Článek

Na úvod základní skupiny vás čeká kanadský výběr, na rozjezd jeden z favoritů šampionátu, souhlasíte?

Loni jsme měli domácí Rusy, ale start se nám vydařil skvěle. Jeli jsme tam trochu bojácní, ale dobrým začátkem to z nás spadlo. Všichni se uvolnili a začalo se dařit. Bohužel jsme prohráli na penalty ve čtvrtfinále a byl konec. Nechci nijak snižovat sílu týmů, ale svoji roli také hraje, jestli máte dvě utkání po sobě a soupeř den volna, nebo naopak. Nesmíme podcenit žádného soupeře. Jít postupnými kroky, a ne se hned bavit o čtvrtfinále, které určí úspěch či neúspěch.

Na mistrovství světa jste působil také jako asistent, nyní jste hlavním koučem. V čem vidíte největší rozdíl?

Budu daleko víc času trávit mezi novináři. Navíc nesu větší zodpovědnost. Práce se ale i tak bude dělit, stejně jako tomu bylo loni. Mám k sobě výborné kolegy. A největší rozdíl? Jsem možná až moc klidný.

Je to dobré znamení?

Uvidíme. Doufám, že se mi to podaří přenést na mužstvo.

Dodatečně jste povolal útočníka Dominika Kubalíka za zraněného Petra Holíka, proč?

My jsme bohužel během přípravy měli velký počet zraněných hráčů. Už po Německu jsme některé hráče pouštěli, tak jsme s nimi byli domluveni, aby byli ještě připraveni. Přeci jen jsme v přípravě z důvodu zranění přišli o Filippiho, Sekáče, Kousala a teď i Holíka. Nemohli jsme si dovolit tam odjet pouze se čtrnácti útočníky. Někomu by se něco na začátku stalo a brzy bychom neměli kam sáhnout.

Jak vypadá situace ohledně Davida Krejčího z Bostonu?

Ten přichází v úvahu, ale to je s velkým otazníkem.

Rozhodne jeho zdravotní stav?

Zatím ještě čekáme. Martin Ručinský je s ním v kontaktu.

Možnou variantou je také Vladimír Sobotka, kde St. Louis prohrává v play-off Stanley Cupu 1:3 na zápasy.

Je to jeden z hráčů, který připadá v úvahu. Pořád ale ještě hraje play-off, tak jsme to příliš neřešili. Zabýváme se týmem, co máme tady. Uvidíme, co přinesou další dny.

Vydařily se vám České hokejové hry v Českých Budějovicích. Jde o ideální vzpruhu před šampionátem?

Nechci moc skákat tři metry vysoko, že jsme vyhráli České hokejové hry. Jsme za to rádi, ale teď začíná úplně nový turnaj. Musíme být zdravě nabuzení ale obezřetní zároveň. Mistrovství je něco úplně jiného než tahle přípravná utkání. Hry nám ale něco ukázaly, pokud se budeme držet herního plánu, tak šanci máme.

Jaká je největší přednost českého výběru?

Doufám, že týmovost. Každá formace by mohla něco nabídnout. Každá může rozhodnout. I obránci už nabrali nějakou zkušenost a tahle oblast, kde jsme dřív měli slabiny, by nám mohla fungovat.

Turnaj ve Francii nabízí i bezpečnostní otázku. Jak tohle vnímáte?

Takhle to nejde brát. Můžete jít na Staroměstské náměstí, nějaký šílenec se tam odbouchne a vy zrovna máte smůlu, že jste u toho. Tohle se může stát všude. Radši nad tím moc nepřemýšlím a věřím, že bezpečnost kolem týmů bude dobrá. Jede tam za mnou rodina. Budou tam asi čtyři dny. Ještě v úterý jsem s nimi mluvil, že bych byl klidnější, kdyby zůstali doma. Chtějí vidět Paříž, tak doufám, že to všichni přežijeme ve zdraví.

Reklama

Související témata: