Hlavní obsah

Jágr přišel o zuby, nové dostane až po konci sezóny

PRAHA

Jaromír Jágr nemá v posledních dnech dobrou zkušenost se slovenskými hokejisty. Zatímco Marián Hossa z Atlanty přeskočil českou hvězdu New Yorku Rangers v pořadí produktivity, floridský obránce Branislav Mezei Jágrovi vyrazil tři přední zuby. Nové dostane zřejmě až po skončení sezóny.

Článek

První třetina středečního zápasu Jezdců na ledě Panterů přinesla pro českého hokejistu bolavou pointu už v 11. minutě. Mezeiova hokejka vystřelila k Jágrově obličeji a hráč s číslem 68 se s bolestí ve tváři odbelhal na střídačku. Slovák dostal trest na 2+2 minuty, Jágr se sice do utkání vrátil, ale už nestihl bodovat, Rangers však nakonec vyhráli po nájezdech.

Jágr nesl zranění statečně. "On se tomu spíš smál. Bolestivé to nebylo, ty dva zuby už měl umělé, takže mu vlastně urazil keramiku a třetí byl uražený tak, že nebyl zasažen nerv," popisuje Jágrův osobní kouč Marian Jelínek. V noci na dnešek už byl nejlépe placený hokejista planety opět připraven nastoupit v duelu s Atlantou.

Nejlepší český hokejista jako by zranění přitahoval. Na loňském mistrovství světa ve Vídni mu přerazil malíček Němec Schauer, při turínské olympiádě si na Jágra zase vyšlápl finský výtečník J. Ruutu. Kvůli vykloubenému rameni nemohl být Jágr oporou Rangers v minulém play-off s New Jersey, o prázdninách musel na operaci. A teď vyražené zuby...

Na zubaře teď není čas

S obdobnou vizáží ovšem hraje každý druhý hokejista. Třeba Kanaďan Dany Heatley z Ottawy si na chybějící "jedničce" postavil image. Že by ale zrovna Jágr chtěl, aby mu foukalo do pusy, moc pravděpodobné není... "Teď ale na zubaře není čas, než se udělají odlitky, chvíli to trvá," vysvětluje Jelínek.

"U dospělých dojde nejčastěji ke zlomení zubu v oblasti korunky nebo kořene. Méně často k tzv. luxaci, tedy vyražení zubu z čelisti," říká zubní lékař Tomáš Kryl. "Pokud v čelisti zůstane neporušený kořen, může se použít k dostavení zubu. Jinak se musí nechat rána zhojit a posléze řešit defekt pomocí implantátů nebo můstku," popisuje Kryl. Kompletní zubní rekonstrukci však i z časového hlediska Jágr zřejmě odloží až na konec sezóny. Zatím se zřejmě bude muset spokojit s prozatímním řešením. "Ani poté si ale nebude dělat trvalé zuby, ty si nechá až po kariéře," dodává Jelínek.

Reklama