Hlavní obsah

Kontroverzní Eagleson prodává unikátní Gretzkého dresy

ST-CONSTANT

Bývalý kontroverzní šéf hráčské asociace NHL Alan Eagleson rozprodává svoji sbírků hokejových relikvií. Mezi těmi jsou opravdu cenné kousky. Například prsten za jeho uvedení do hokejové Síně slávy, zlatý puk od slavného obránce Bobby Orra, nebo originály kanadských dresů, které oblékal Wayne Gretzky na Kanadských pohárech 1981 a 1991.

Článek

Aukce ze sbírky Alana Eaglesona má přesně 98 položek a jen čtrnáctikarátový zlatý puk od Orra začíná na ceně 15 tisíc dolarů. Zatím se ale nenašel žádný zájemce. Největší rozruch budí Gretzkého dres z Kanadského poháru 1981, kde se začínalo u částky pět tisíc dolarů a momentálně už nabídka překročila hranici 9,5 tisíce.

Hodně se přihazuje také u zlatého prstenu, který dostal Eagleson v roce 1990 při uvedení do Síně slávy (nyní 1320 dolarů), originálu dresu Mika Bossyho z Kanadského poháru 1981 (2360 dolarů), hokejky podepsané všemi hráči kanadské reprezentace z roku 1972, zlaté medaile z mistrovství světa 1978, nebo u zmenšené kopie Hart Trophy, kterou dostal Bobby Orr za úspěšnou sezónu 1971-72.  

"Spoustu věcí jsem rozdal mezi mé děti a vnoučata. Zbytek mají možnost získat ostatní zájemci," řekl Eagleson v telefonickém rozhovoru kanadskému serveru ctv.ca. Prý rozhodně nejde o to získat lehce nějaké peníze, i když se očekává, že by aukce mohla vynést kolem sta tisíc dolarů.  

"Myslím, že by to mohlo být tak padesát, sedmdesát, možná sto tisíc dolarů. Kdo ví... To není důležité," tvrdí Eagleson a deníku Montreal Gazette sdělil, že podstatný výnos z aukce půjde nemocným dětem na konto nemocnice v Torontu a také národnímu kanadskému sdružení pro boj s leukémií.

Svaz chce, aby se mu peníze z aukce vrátily

S tím ale nesouhlasí prezident kanadského hokejového svazu Bob Nicholson, podle něj by se část peněz měla vrátit do svazu. "Chtěli jsme po něm, aby nějaká procenta z výnosu šla do našich fondů, kde by mohla pomoci chlapcům a dívkám v mládežnických kategoriích," řekl Nicholson.  

V Kanadě aukce Eaglesonovy sbírky vyvolala velmi rozporuplné reakce. Mezi položkami je například originál kanadského dresu Briana Skrudlanda. A bývalá hvězda Montrealu Canadiens byla při objevení svého dresu v seznamu hodně překvapená. Skrudland jej prý Eaglesonovi nikdy nedaroval a netuší, jak se k němu vlatně dostal.    

Býval nejmocnější, poté nejpodlejší

Bývalý právník Alan Eagleson se zasloužil o pořádání Kanadských pohárů a ostře sledovaných soubojů mezi hokejovými profesionály z NHL a reprezentací Sovětského svazu. Založil a vedl také hráčskou asociaci NHL. V 70. a 80. letech byl považován za nejmocnějšího muže v profesionálním hokeji.

Jenže na začátku devadesátých let vyšlo najevo, že Eagleson zpronevěřil statisíce dolarů při pořádání Kanadských pohárů 1984 a 1987. Po několikaletém vyšetřování se pak v lednu 1998 sám přiznal k okrádání hokejistů a sponzorů sportovních akcí, které pomáhal organizovat. Byl zbaven členství v Kanadské advokátní komoře, byly mu odebrány řády a vyznamenání, a opustil torontskou Síň hokejové slávy. Navíc dostal pokutu milión dolarů a strávil šest měsíců ve vězení.

Reklama