Hlavní obsah

Zámořské naděje draftu se do NHL nehrnou

PRAHA

Každý malý kluk, kterému se podaří dostat na určitou hokejovou úroveň mezi juniory, sní o tom zahrát si jednou NHL. Zpravidla pak myslí na to dostat se do nejslavnější zámořské soutěže co nejdříve. Nejschůdnější cesta vede přes každoroční draft, kde si je vybere některý z týmů. Někteří nadějní hráči, kteří by měli být v letošním draftu hodně vysoko, však do NHL paradoxně vůbec nespěchají.

Článek

Právo první volby draftu 2007 dostal díky losu tým Chicago Blackhawks a předpokládá se, že jejich výběrem bude někdo z trojice Patrick Kane, James VanRiemsdyk či Kyle Turris. Dva z nich však o to, hrát už v následujícm ročníku NHL, příliš nestojí.

"Před vstupem do NHL bych potřeboval ještě zesílit. Chtěl bych v kariéře postupovat po malých krocích," tvrdí nejistě sedmnáctiletý Turris, který nastřílel v 53 zápasech za Burnaby v nižší juniorské lize 66 branek a typově je přirovnáván k Joe Thorntonovi. Reprezentant Kanady na posledním mistrovství světa hráčů do 18 let by chtěl alespoň příští sezónu strávit na univerzitě ve Wisconsinu.

Na NHL se ještě úplně necítí ani levé křídlo James vanRiemsdyk, kterému by to ale podle skautů Chicaga náramně slušelo v útoku s talentovaným Jonathanem Toewsem, s kterým Blackhawks nedávno podepsali smlouvu. Jenže také vanRiemsdyk má zatím o svých schopnostech pochybnosti. "Myslím, že potřebuji ještě alespoň rok, abych byl větší a silnější. Taky chci svou hru vylepšit, než začnu pomýšlet na vyšší hokejovou úroveň," tvrdí útočník, jenž na posledním MS juniorů pomohl Američanům k bronzové medaili.

Kane je malý, ale to byl přece Verbeek taky 

To jeho krajan Patrick Kane by se NHL nebránil, jeho handicapem by ale mohla být malá výška, má jen něco přes 175 centimetrů. "Když jsem na ledě, tak na svoji výšku nikdy nemyslím. Potřebuji spíš trochu zapracovat na síle," nedělá si z toho hlavu nejproduktivnější hráč posledního ročníku OHL. V dresu London Knights nastřílel 62 branek a nasbíral celkem 145 kanadských bodů.

"Obvykle se říká takové to klišé o tom, jak není důležité, na kterém místě budete vybrán, ale to já neudělám. Pro mne by to byla obrovská čest stát se jedničkou draftu, mnoho lidí takovou šanci nedostane," myslí si rodák z Buffala, kterému zřejmě dodalo sebevědomí loňské bydlení u někdejšího útočníka NHL Pata Verbeeka. Vítěz Stanley Cupu z roku 1999 míval totiž ve své době takřka stejnou postavu jako Kane.

Alznera nadchlo setkání s Gretzkým

Pragmaticky přistupuje k šanci hrát NHL obránce Karl Alzner. "Máma by mne nejradši viděla na univerzitě, ale... Chtěl bych si zahrát alespoň nějaký přípravný zápas NHL, abych viděl jak na tom jsem, zda se mohu měřit s ostatními kluky. Pokud poznám, že na to ještě nemám, jsem připraven hrát nižší soutěž," tvrdí Alzner.

Osmnáctiletý kapitán kanadské juniorské reprezentace je v hledáčku Phoenixu, který je při draftu na řadě jako třetí po Chicagu a Philadelphii. Krátce po triumfu Kanady na posledním juniorském MS Alznera dokonce přišel osobně pozdravit i kouč Coyotes, legendární Wayne Gretzky. "Trochu jsme si povídali a řekl mi, že se určitě uvidíme při draftu v Columbusu," vzpomíná na cenný zážitek.

Ellerby spoléhá na rady slavného bratrance 

Dalším favoritem na dobré umístění je obránce Keaton Ellerby, mimochodem bratranec hvězdy Phoenixu a kapitána Kanady na posledním MS Shane Doana. "Dal mi dobré rady pro působení v NHL, je fajn mít jej nablízku," řekl o příbuzném Ellerby, kterého by si mohl klidně vybrat právě Phoenix.

To by se zamlouvalo i jeho otci Calvinovi. "Nemohli byste pro něj najít lepší vzor než je Shane. Má dobrý charakter a je to špičkový hráč, jsme na něj velmi pyšní. Keatonovi by mohl v začátcích hodně pomoci," tvrdí Ellerby senior.

Draft NHL začíná v americkém Columbusu 22. června a v prvním kole budou vybírat týmy v následujícím pořadí: 1. Chicago, 2. Philadelphia, 3. Phoenix, 4. Los Angeles, 5. Washington, 6. Edmonton, 7. Columbus, 8. Boston, 9. St. Louis, 10. Florida, 11. Carolina, 12. Montreal, 13. Toronto, 14. Colorado. Mezi hráči, kteří by se měli na letošním draftu umístit vysoko, je i český útočník z Kladna Jakub Voráček nebo ruský talent Alexej Čerepanov.

Reklama