Hlavní obsah

Crosbyho nechává Hart Trophy v klidu, chce Stanley Cup

PITTSBURGH

Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL ročníku 2006/07 už Sidney Crosby obdržel na začátku června při ceremoniálu v Ottawě, ve čtvrtek večer se útočník Pittsburghu může dočkat dalších dvou cenných trofejí. Kandiduje totiž ještě na nejprestižnější Hart Trophy a Lester B. Pearson Award pro nejužitečnějšího hráče soutěže podle novinářů, resp. samotných hráčů.

Článek

Crosbyho před slavnostním večerem v Torontu žádná velká nervozita netrápí, o trofeje mu totiž zas až tak moc nejde. "Obě trofeje by byly hezké, ale mne nejvíce zajímá Stanley Cup. To mne vlastně pořád žene vpřed. To je to, pro co každé léto a každou sezónu na sobě tvrdě pracuji," prohlásil mladý fenomén světového hokeje.

"Je hezké vyhrávat trofeje NHL a nic proti nim nemám, protože jsou oceněním vašich schopností a jsem na ně pyšný... Ale až se pak člověk ohlédne za kariérou, bylo by fajn říci, že vyhrál Stanley Cup," zasní se Crosby, který se v devatenácti letech se stal nejmladším vítězem bodování historie profesionálního sportu v Severní Americe a na konci května byl Pittsburghem jmenován nejmladším kapitánem týmu v celé historii NHL.

Škoda zranění v play-off

Na cenu Lester B. Pearson pro nejužitečnějšího hráče NHL dle mínění samotných hokejistů soutěže je Crosby nominován společně s Vincentem Lecavalierem z Tampy a brankářem Vancouveru Robertem Luongem. Luongo je mu soupeřem i v boji o Hart Trophy, kde finálovou trojici doplňuje gólman New Jersey Martin Brodeur. Podle mínění odborníků má však největší šanci na vítězství Crosby.

Loni Crosby prohrál s Alexanderem Ovečkinem boj o Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL, ale letos dokázal, že je už opravdová superhvězda. Zatímco Ovečkinův Washington patřil v základní části k nejhorším týmům a do play-off ani nenakoukl, Crosby dovedl Penguins do prvního kola s pozdějším finalistou z Ottawy a nebýt jeho zranění, mohl Tučňáci Senátory pěkně potrápit.

Brodeur překonal letitý rekord NHL

Vydařenou sezónu měl i Martin Brodeur, jenž v dresu New Jersey zaznamenal během ročníku 48 vítězství. To se za posledních třicet let, kdy se v NHL hraje přes osmdesát utkání základní části, žádnému z brankářů nepodařilo. Brodeur překonal letitý rekord Bernie Parenta z roku 1974. Navíc zaznamenal nejvíce čistých kont - přesně dvanáct.

"Byla to z mého pohledu vzrušující sezóna, podařilo se mi několik úspěchů. Navíc jsme měli dobrý tým," myslí si Brodeur, jehož může mrzet jen kolektivní neúspěch. Devils totiž stejně jako Pittsburgh nepřešli přes Ottawu, i když to bylo v druhém kole play-off. Brodeur kandiduje také na Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře, kterou už v minulosti získal dvakrát.

Luongo nenávidí porážky

Na Vezina Trophy má spadeno také další kandidát na Hart Trophy Roberto Luongo, dalším želízkem v ohni je v jeho případě i nominace na Lester B. Pearson Award. Luongo po přestupu z Floridy stíhal v odchytaných vítězstvích Brodeura a také jeho zásluhou Vancouver zažil v základní části bodově nejlepší sezónu v historii klubu.

Luongo ke skvělým výkonům nepotřeboval nijak velkou motivaci. "Ani nevíte, jak nenávidím porážky. A nejde jen o hokej, jsem hodně soutěživý typ. Prohra není nic pro mne, obvykle si to beru dost těžce," vysvětlil. K úspěchu v play-off ale ani on nepomohl, Canucks nestačili ve druhém kole na pozdější vítěze z Anaheimu.

Reklama