Hlavní obsah

Hokejista Vašíček se těší v Islanders na Martínka

Pro seniorského i juniorského mistra světa v hokeji Josefa Vašíčka skončilo období nejistoty. Po minulé sezóně o jeho služby ztratila zájem Carolina Hurricanes, s níž v roce 2006 získal Stanley Cup, svatý grál kanadsko-americké NHL. Minimálně příští sezónu bude šestadvacetiletý hráč působit v dresu newyorských Islanders, kde se setká s dalším havlíčkobrodským rodákem Radkem Martínkem.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Josef Vašíček se Stanleyovým pohárem - archivní fotografie.

Článek

V zámořské NHL vás čeká angažmá v týmu New York Islanders. Jistotu angažmá pro příští sezónu jste však získal až v půlce srpna, nebyl už jste trochu nervózní?

Byl jsem v kontaktu se svým agentem a ten mi říkal, že nějaké nabídky jsou, pouze se čeká, až si kluby vyřeší arbitráže. Pak jsme vybírali, aby se našel co nejlepší klub pro mě, kde bych měl možnost hrát, to bylo to nejpodstatnější. Proto jsme se dohodli s Islanders.

Nemrzelo vás, že vám novou smlouvu nenabídla Carolina?

Ale to není tak, že by mi ji nenabídli a řekli, že se mnou nepočítají. Oni mě pustili mezi volné hráče a nabídli mi smlouvu, ale pak podepsali Cullena. Pořád máme dobré vztahy.

Byla ve hře i varianta, že byste hrál extraligu za Slavii? Trenér Růžička o vás měl velký zájem...

Ve Slavii jsem prožil strašně krásný rok během výluky, ale momentálně pro mě byla prioritou NHL, kde jsem chtěl hrát. Ale doufám, že se ještě někdy do Slavie vrátím.

Jak velkou roli hrálo při volbě Islanders, že za ně hraje i váš kamarád z Havlíčkova Brodu Radek Martínek?

To je skvělé, že tam budu mít parťáka z města. Je to výborný kluk, který mi určitě se vším pomůže.

Takže jste s ním svoji volbu konzultoval?

Ptal jsem ho, protože jsme spolu stejně jako každé léto trénovali, ale nebylo na to moc času. Spoustu cenných informací jsem od něj ale dostal, třeba to, že mají výborného trenéra, který je dobrý člověk. To je pozitivní.

Manažer Islanders a bývalý brankář Garth Snow po podpisu smlouvy řekl, že jste ho zaujal už během jeho kariéry, kdy vás v brankovišti odstrčil a vy jste si to s ním přijel vysvětlovat. Vybavujete si tu situaci?

Ono těch soubojů bylo víc. Byl to gólman, který si hodně čistil prostor před sebou, já jsem zase typem hráče, co hodně do brankáře chodí. Taky jsem mu hned říkal, že si to pamatuju a že lýtka mě z těch soubojů bolí ještě teď (usmívá se).

Část své zámořské kariéry jste promarodil, zajímali se Islanders hodně o váš zdravotní stav?

Já jsem přímo s nimi o tom nemluvil. První čtyři roky jsem absolvoval bez problémů, ale přišlo zranění, co mě vrátilo zpátky. Ale na konci loňské sezóny to vypadalo, že se vracím do pohody a i letos už byla příprava kvalitní.

Jak se těšíte na život v New Yorku? Přece jen pocházíte z malého města…

Tak pozor, já jsem z ohromného města (směje se). Bude to zajímavé, sám nevím, co od toho čekat. Radek říkal, že tam je i počasí podobné jako u nás, takže se těším. Určitě budu mít co objevovat a snad tam i něco najdeme.

Reklama