Hlavní obsah

Neblázněte, já přece nejsem žádný čarostřelec, smál se Novotný

Po zápase si v kabině rukou ohmatával zuby, zda mu drží všechny. Za těch pár ran, které utržil, to ale stálo. Jiří Novotný (24) odehrál v úterý proti Chicagu svůj dosud nejlepší zápas v dresu Columbus Blue Jackets, kam se v létě v rámci hokejové NHL přesunul z Washingtonu. „Jsi na správné cestě,“ hecoval rodáka z Pelhřimova týmový manažer Scott Howson.

Článek

Za takový výkon a dva vstřelené góly by vás v české extralize spoluhráči v novém klubu obrali o půlku platu. Jak to máte zařízené v Columbusu?

Tady můžu být celkem v klidu. Nikdo po mně nic chtít nebude. Jen když člověk hraje proti týmu odkud přišel, tak musí dát do placu nějaké peníze. Ale není to tak, že by kvůli tomu finančně vykrvácel.

Proti Chicagu jste byl kousek od hattricku. Nemrzí to trochu?

Tak to ne, zase neblázněte. Já přece nejsem žádný čarostřelec. Moje úloha v týmu je trochu jiná. Na góly tu máme Ricka Nashe, to je náš snajpr.

Máte teď po osmi zápasech pocit, že Columbus je v NHL tím pravým týmem, kde zakotvíte na delší čas?

To bych si ještě netroufl tvrdit. Znáte to. Jeden den jste tady a druhý den na druhé straně Ameriky. Momentálně jsem rád, že mi kouč Hitchcock dal šanci, chodím na přesilovky i na oslabení. Sezónu jsem odstartoval dobře, pak to bylo o něco horší a teď v Chicagu mi zase vycházelo všechno. Chtělo by to výkony trochu ustálit.

Jiří Novotný v NHL
2005–07 Buffalo Sabres 64 (8+8)
2007 Washington Capitals 18 (0+6)
2007–2008 Columbus Blue Jackets 8 (3+2)

Hitchcock je v NHL legenda, je to hodně náročný kouč?

Je tvrdej, ale ví, co chce. Jen pod takovým trenérem se můžu posunout dál. Když nepřestanu makat, samozřejmě.

V posledních letech se v NHL výrazně prosazovaly týmy, které nemají bůhvíjakou hokejovou tradici jako Tampa, Carolina nebo Anaheim. Kdy už se štěstěna přilepí i na Columbus?

Když jsem na kempu viděl, jací jsou tu perfektní hráči, tak jsem se dost divil, že Blue Jackets ještě nehráli v play off. Nash, Foote, Fjodorov, Žerděv, Výborný. Když na nás nepřijde krize, tak by to v téhle sezóně mohlo vyjít.

Občas se říká, že Columbus je trochu ospalé město, jak je to s hokejovými fanoušky?

Chceme hrát co nejlíp, aby nám fandili, jenže teď moc lidí nechodí nikde. Problémy má třeba i Detroit, a to je přece jen hokejovější město než Columbus.

Takže si na nezájem nestěžujete?

To vůbec ne. I když jsem začínal v Buffalu, kde má hokej obrovskou tradici a fanoušci tam z něj dost šílí. Ve Washingtonu jsem byl sice jen měsíc a půl, ale oproti Capitals je v Columbusu o dost pozitivnější atmosféra.

A navíc jste v Blue Jackets čtyři Češi, i když v kabině nesedíte pohromadě. To vás kouč radši rozsadil?

Ale ne, někdo zkrátka hraje NHL delší dobu na jednom místě a má už svoje místečko. A když pak přijde člověk jako já, musí brát, co je.

Reklama