Hlavní obsah

Pittsburgh zastavil střeleckou mizérii, domácí kouzlo opět zafungovalo

PITTSBURGH/PRAHA

Více než 137 minut čekali hokejisté Pittsburghu na gól ve finále letošního Stanleyova poháru. Recept na gólmana Detroitu Chrise Osgooda Tučňáci našli až po návratu na domácí led, který je v letošním play-off pro hostující týmy zakletý. Pittsburgh ve středu vyhrál před svými fanoušky 3:2 a už podeváté v letošním play-off domácí zápas neztratil.

Článek

Tučňáci tak dokázali snížit stav série na 1:2 a v sobotu budou opět v Mellon Areně usilovat o vyrovnání. Před Detroitem se marně snažily dobýt pittsburghský stánek týmy Ottawy, NY Rangers a Philadelphie. Letošní finále se tak minimálně k jednomu utkání vrátí do Detroitu, pátý duel je na programu v pondělí.

Hrdinou středečního večera byl kapitán Pittsburghu Sidney Crosby, který v závěru první třetiny a v úvodu druhé části zajistil domácím dvoubrankové vedení. „Nemyslím, že bych nějak změnil svou hru. Dostal jsem se k několika dobrým dorážkám, podařilo se mi střílet z mých obvyklých pozic. V Detroitu to nebylo tak, že bychom neměli šance. Jen to tam nechtělo spadnout. Několikrát jsme trefili tyčku, nebyli jsme úspěšní při dorážkách. Je příjemné, že jsme tu smůlu protrhli,“ pochvaloval si dvacetiletý forvard.

To, že zavelel k obratu jako správný kapitán právě Crosby, kanadský mladík neřešil. „Je úplně jedno, jestli jsem to byl já nebo kdokoli jiný. Prostě jsme jen hrozně chtěli vstřelit první gól. Potřebovali jsme najít způsob, jak Osgooda překonat. To bylo jediné, co zaměstnávalo naši mysl,“ vyprávěl Crosby po utkání novinářům.

Penguins stíhají Oilers

„Nehráli jsme tak, jak jsme měli. Do prvního gólu to bylo dobré. Úvodní branka ale Pittsburgh ohromně zvedla a diváci je hnali dopředu. Publikum bylo bez debaty šestým hráčem Penguins,“ ocenil fanoušky soupeře obránce Red Wings Brian Rafalski.

Detroit má po první prohře v sérii jistotu, že nebude jedenáctým týmem za posledních 36 let, který smete svého soupeře ve finále 4:0 na zápasy. Naposledy se to podařilo právě hráčům Red Wings, kteří před deseti lety zametli s Washingtonem. Dvacet týmů ale po úvodních dvou výhrách pohár získalo, nadějný náskok prohospodařili jen v roce 1971 hokejisté Chicaga, kteří dovolili otočit vývoj finále Montrealu.

A Pittsburgh nyní věří, že dokáže kousek Černých jestřábů zopakovat. „Spousta lidí nás už odepsala. A najednou jsme kousek k vyrovnání finálové série,“ líčil obránce Penguins Ryan Whitney. Hokejisté Pittsburghu budou v sobotu usilovat o desáté domácí vítězství v řadě, čímž by ve statistikách play-off vyrovnali bilanci Edmontonu Oilers z roku 1985. Nejdelší vítěznou šňůrou ve vyřazovacích bojích se mohou pochlubit rovněž hráči Oilers, kteří v roce 1988 neprohráli na vlastním ledě 11x v řadě.

Reklama

Související témata: