Hlavní obsah

O Masterton Trophy se v NHL ucházejí Zedník, Chelios a Sullivan

PRAHA

Slovenský útočník Richard Zedník z Floridy, nejstarší hráč NHL Chris Chelios z Detroitu a Steve Sullivan z Nashvillu byli nominováni na zisk Mastertonovy trofeje. Ta se uděluje hráči, jenž projevil největší vytrvalost, sportovního ducha a oddanost hokeji.

Článek

Všichni tři finalisté se vrátili na led po těžkém zranění. Trofej je pojmenována po Billu Mastertonovi, který v roce 1968 zemřel na následky zranění hlavy z utkání NHL. Držitelé trofejí za tuto sezonu budou známi na ceremoniálu 18. června v Las Vegas.

Nyní třiatřicetiletý Zedník ztratil loni v únoru téměř tři litry krve při hrozivém zranění krku, který mu nechtěně prořízl bruslí spoluhráč Olli Jokinen. Slovenský útočník se musel podrobit okamžité operaci, při níž byl v přímém ohrožení života. Navzdory tomu se Zedník dokázal vrátit do NHL a v této sezoně v dresu Panthers nastřílel 17 gólů.

Sedmačtyřicetiletý Chelios už v elitní soutěži odehrál 1644 zápasů, což ho řadí na čtvrté místo v historických tabulkách. Pokračování jeho kariéry bylo nejisté, poté co si v přípravném utkání před sezonou zlomil holeň, po vynechaných 28 duelech se však opět objevil na ledě. Ačkoli už není využívaný tolik jako v dobách své největší slávy, stále je považován za klíčového muže Detroitu.

Nejdelší pauzu z nominovaného tria má za sebou Sullivan, jenž utrpěl v únoru 2007 zranění zad a vynechal téměř dva roky. Nyní čtyřiatřicetiletý Kanaďan se podrobil dvěma operacím ploténky a podstoupil různé typy léčení předtím, než se 10. ledna v dresu Nashvillu dočkal comebacku.

Reklama