Hlavní obsah

VIDEO: Malkin se ve finále NHL vrhl na Zetterberga, potrestán nebude

DETROIT

Do konce druhého finále Stanleyova poháru mezi Detroitem a Pittsburghem zbývalo pouhých devatenáct sekund, když za stavu 3:1 pro domácí zažili diváci v detroitské Joe Louis Areně nezvyklý souboj. Pustili se do sebe dva hráči, kteří zpravidla spíše oslňují fanoušky svými finesami než odhozenými rukavicemi. Frustrovaný Jevgenij Malkin se za brankou Detroitu vrhl na Henrika Zetterberga.

Článek

Malkin začal do hvězdy domácího týmu bušit jako smyslů zbavený a Zetterberg mu postupně údery oplácel, oba hráči nakonec skončili bez dresů. Paradoxem je, že situaci předcházelo píchnutí Malkinova spoluhráče Talbota do brankáře Detroitu, takže důvod ke zjednání respektu měl spíše Zetterberg.

U Malkina ale naplno vytryskla frustrace z vývoje finále, které spěje ke stejnému konci jako před rokem, kdy Detroit porazil Pittsburgh 4:2 na zápasy. Penguins věřili, že po roce se smutná historie opakovat nebude a porážku Red Wings oplatí. A nešťastný z toho není jen Malkin, na konci prvního duelu Sidney Crosby zase vztekle sekl hokejkou veterána Kirka Maltbyho.

Zetterberg často nastupuje právě proti prvnímu hvězdnému útoku Penguins a i díky jemu si Crosby v prvních dvou zápasech ani "neškrtl." Možná i proto Malkinovi nakonec ruply nervy. Ačkoliv evidentně souboj odstartoval, suspendace za vyprovokování bitky v posledních pěti minutách se nakonec nekonala.

Rozhodčí od sebe odděluje Malkina z Pittsburghu (vlevo) a Zetterberga z Detroitu.foto: Reuters/Rebecca Cook

"Suspendace bývá udělena, když tým pošle na led bitkaře s úmyslem vyprovokovat rvačku. Nebo když se hráč snaží mstít nějaký předchozí incident. Nic z toho jsme tady ale neviděli," vysvětlil šéf disciplinární komise NHL Colin Campbell. "Nic proti pravidlům se nestalo," měl už po zápase jasno i kouč Pittsburghu Dan Bylsma.

Malkina se zastali i protihráči

Ale překvapivě se ruského bohatýra zastávali i protihráči. "Nešlo o nic strašného, vždyť ani nebyl nikdo zraněn," řekl brankář Detroitu Chris Osgood, jenž viděl celou situaci pěkně zblízka. "Malkin letos hraje hodně fyzicky a snaží se udělat cokoliv pro to, aby jeho tým vyhrál. To se stalo i na konci zápasu," dodal.

"V tomhle play-off jsem viděl mnohem horší věci, prostě se do sebe pustili dva skvělí hráči," tvrdil i veterán Pittsburghu Bill Guerin. "Když se proti sobě takto postaví dvě velké hvězdy, tak je to v pořádku. Ne jako když se na hvězdného hráče vrhne bitkař nebo velký hráč na malého," myslí si.

V klidu ostatně zůstal i samotný účastník incidentu Henrik Zetterberg. "V takovém finále je spousta emocí a pocitů. A když se dostanete do takové skrumáže, může se něco podobného přihodit," okomentoval švédský útočník celou situaci.

Reklama

Související témata: