Hlavní obsah

NHL zkouší změny pravidel, jeden hlavní sudí by mohl být mimo led

TORONTO

V NHL dva dny testovali možné změny či úpravy pravidel. Pod dohledem bývalého útočníka Brendana Shanahana zkoušeli mladí hráči, kteří by měli být draftováni do soutěže v příštím roce, změny v modelových situacích. Největší zájem a diskuze vyvolalo využívání druhého z dvojice hlavních rozhodčích mimo ledovou plochu. Zkoušené varianty hodnotili například zkušení trenéři Ken Hitchcock a Dave King.

Foto: David Zalubowski), ČTK/AP

Hokejový rozhodčí v NHL

Článek

Za zajímavý byl označen návrh využití jednoho z dvojice hlavních sudích na vyvýšeném místě za mantinelem. Na ledě by se tak pohyboval pouze jeden hlavní rozhodčí. Cílem je vytvořit více prostoru na ledě, ale především mít možnost lépe a přesněji posuzovat přestupky hráčů proti pravidlům.

"Je to, jako když tě sleduje 'Velký bratr'," uvedl Hitchcock. "Vypadá to, že může vidět úplně všechno. Navíc když jste takhle nahoře, hra se zdá pomalejší. Myslím, že hráči by byli podvědomě opatrnější (na přestupky). Pár hráčů to komentovalo, že teď už vám neprojde vůbec nic," tlumočil Hitchcock názory hráčů, kteří v Torontu uváděli změny do praxe.

Experimentu se zúčastnili také rozhodčí Dave Lewis a Scott Ferguson ze soutěže OHL, přičemž Ferguson byl hokejovou verzí umpirového sudího v tenisu. "Myslím, že to má své dobré i špatné stránky," řekl Ferguson.

"Je to dobré v případě, když byl kolega třeba u branky a já jsem mohl vidět, co se děje za ním. Měl jsem možnost dobře vidět střídání, takže třeba i snadno zachytit příliš mnoho hráčů na ledě. Na druhou stranu ale necítíte hru jako takovou. Necítíte, když začíná růst napětí a další věci. To bylo to negativní," konstatoval Ferguson.

Podle Hitchcocka by také trenéři měli omezenou možnost komunikovat s rozhodčími o jejich výrocích, pokud by byl jeden na druhé straně hřiště. "Nevěděli byste, na koho řvát, protože oni by mohli jen házet vinu jeden na druhého. A když od vás ten chlap bude skoro 30 metrů, těžko na něj budete křičet. Když začnete, on začne řvát na vás a bude to, jako když se dva hádají přes nějakou bariéru," uvedl Hitchcock.

Testovala se také změna stran před prodloužením, aby to týmy měly dále na vlastní střídačku a vznikl větší prostor pro gólové šance. Zápasy by tak mohly být častěji rozhodnuty ještě před samostatnými nájezdy. "Zdá se mi, že nyní je hra čtyř proti čtyřem jen snahou dostat se k nájezdům, kde je možné taktizovat a mít to pod kontrolou," řekl Hitchcock.

Samostatné nájezdy by mohlo v základní sérii jezdit pět hráčů místo dosavadních tří. Zakázané uvolnění by se mohlo pískat i v oslabení, při signalizovaném trestu by nestačilo dotknout se kotouče, ale bylo by potřeba ho dostat z obranného pásma. "Budete mít větší možnost odvolat brankáře a dostat se ke hře šest na pět. Mohlo by to pomoci se dostat do útoku," uvedl King.

Možností je také dvojnásobně rozšířit modré čáry směrem do středu hřiště, zákaz střídání poté, co se mužstvo proviní postavením mimo hru, či úprava posouzení zakázaného uvolnění do podoby, které je známé v Evropě. Píská se bez potřeby dotyku puku hráčem týmu, u jehož branky k němu došlo. Pro vhazování by mohly být na hřišti jen tři kruhy, všechny na středu. Nebo by místo vhození rozhodčí jen položil puk na bod pro vhazování a zahájil hru písknutím. Testovaných změn bylo ještě více.

Shanahan, který pracuje v současnosti jako viceprezident NHL pro hokejový a obchodní rozvoj, považuje za důležité, že se celou akci povedlo zorganizovat. "Nemyslím, že se za tímto projektem udělá čára a tím skončí. Podle mého je to věc nashromáždění informací, které se mohou hodit hned zítra, ale třeba také za pět nebo deset let," prohlásil Shanahan.

Ke změnám pravidel by nemělo dojít v nejbližší době, případné návrhy musí schválit vedení soutěže a rada guvernérů. Další schůzka i s generálními manažery je naplánována na listopad.

Reklama