Hlavní obsah

Boston a Tampa jsou ve 2. kole play-off, Montreal s Pittsburghem končí

NEW YORK

Hokejisté Bostonu a Tampy Bay ve středu uspěli v rozhodujícím sedmém utkání prvního kola play-off NHL a postoupili do semifinále Východní konference. Bruins do další fáze posunula domácí výhra nad Montrealem 4:3 v prodloužení, Lightning si postup vybojovali vítězstvím 1:0 v Pittsburghu. Druhé kolo play-off startuje už v noci ze čtvrtku na pátek, kdy Vancouver doma hostí Nashville.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Je rozhodnuto. Davida Krejčí (v černém) slaví postup Bostonu, zatímco v tvářích hokejistů Montrealu se zračí smutek.

Článek

Boston v posledním souboji s Montrealem přišel v základní hrací době o vedení 2:0 a 3:2, přičemž ve dvou hostujících gólech měl prsty útočník Tomáš Plekanec. V prvním případě se kladenský odchovanec zmocnil po chybě domácích kotouče ve středním pásmu a samostatný únik v oslabení zakončil brankou na 2:2. V předposlední minutě pak připravil vyrovnávací trefu pro P. K. Subbana, který střelou od modré poslal zápas do prodloužení. V něm rozhodl po necelých šesti minutách Nathan Horton.

S vyřazením Montrealu skončila v zámoří sezona dalším třem českým hráčům: Plekancovi a obráncům Romanu Hamrlíkovi a Jaroslavu Špačkovi, který v sedmém zápase na ledě Bostonu nastoupil, přestože minulé střetnutí nedohrál poté, kdy byl otřesený z nárazu na mantinel. Trenér českého národního týmu Alois Hadamczik už dříve avizoval, že si se všemi třemi hráči bude chtít promluvit kvůli jejich případné účasti na mistrovství světa, které v pátek startuje na Slovensku.

Bezmoc hokejistů Pittsburghu (zleva) Chrise Kunitze, Jordana Staala a Arrona Ashama po vyřazení z 1. kola Stanley Cupu.foto: Reuters/David DeNoma

Dramatická série mezi Pittsburghem a Tampou Bay vyvrcholila sedmým zápasem, v němž dominovali brankáři. Domácí Penguins nedokázali za celý zápas najít recept na gólmana Dwayna Rolosona, který zneškodnil všech šestatřicet střel. Na druhé straně udržoval tým v naději do poslední chvíle i Marc-Andre Fleury, jenž pustil pouze jeden gól z 23 pokusů hostí. Nestačil pouze ve 26. minutě na střelu Seana Bergenheima. S Pittsburghem vypadnul z bojů o Stanley Cup i obránce Zbyněk Michálek.

Konferenční semifinále začne již dnes

Semifinále konferencí v bojích o Stanleyův pohár odstartuje už dnes duelem hokejistů Vancouveru s Nashvillem na Západě. V pátek pak zahájí série San Jose s Detroitem a ve Východní konferenci klání Washingtonu s Tampou Bay. Jako poslední začne v sobotu souboj Philadelphie s Bostonem. Ve hře o Stanley Cup zůstává sedm českých hokejistů v pětici klubů.

S jistotou projde některý do konferenčního finále z duelu mezi Washingtonem a Tampou Bay. Na straně Capitals je gólman Michal Neuvirth a v barvách Lightning obránce Pavel Kubina. Dvojnásobné zastoupení je v Bostonu díky zadákovi Tomáši Kaberlemu a centru Davidu Krejčímu a v Detroitu, kde působí útočník Jiří Hudler a bek Jakub Kindl, který se však zatím v play-off v sestavě neobjevil. K oporám Nashvillu patří útočník Martin Erat.

O všech postupujících může být rozhodnuto nejdříve v pátek 6. května a nejpozději ve čtvrtek 12. května.

Play-off NHL - 1. kolo
Východní konference
Boston - Montreal 4:3 v prodl. (2:1, 0:1, 1:1 - 1:0)
Branky: 4. Boychuk, 6. Recchi, 50. Kelly, 66. Horton - 10. Y. Weber (Hamrlík), 26. Plekanec, 59. Subban (Plekanec). Zásahy brankářů: Thomas 37/34 - Price 34/30. Diváci: 17 565. Konečný stav série: 4:3.
Pittsburgh - Tampa Bay 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka: 26. Bergenheim. Zásahy brankářů: Fleury 23/22 - Roloson 36/36. Diváci: 18 507. Konečný stav série: 3:4.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.