Hlavní obsah

Vyhrát, nebo zemřít. Vyšponovaný příběh dvou měst určí majitele Stanley Cupu

PRAHA

Jde o frázi, kterou každý zná, používají ji hráči i trenéři. Ale v tomto případě platí do puntíku. Ona věta zní. „Dáme do zápasu všechno.“ Až za sebou hokejisté Vancouveru a Bostonu zavřou dveře šatny a vydají se na led, budou vědět. Sedmá a rozhodující bitva o Stanley Cup nadchází. Až vše skončí, dveře šatny se opět otevřou. Zatím se neví, kde se bude slavit. Nejdříve je na řadě hlavní představení, duel nervů i emocí.

Foto: Andy Clark , Reuters

Sehant lístek na finálové utkání Stanley Cupu mezi Vancouverem a Bostonem bylo téměř nemožné.

Článek

„Není nic lepšího než tohle,“ cituje Boston Herald nedočkavého Milana Lucice z Bostonu. On a jeho spoluhráči budou chtít za pár hodin zlomit srdce všem ve Vancouveru. Kanada vs. Amerika a boj o nejslavnější hokejový pohár, který může klub vyhrát.

„Je to sen hrát finále Stanley Cupu na sedm utkání, teď to tu je. Uděláme to, co musíme udělat. Vyhrajme a budeme se tím bavit, má jasno Lucic.

Jenže takový plán mají i domácí, ti před svými fanoušky ve finále vždy vyhráli, i když z šesti utkání mají nelichotivé skóre 8:19. Doma se vždy předvedl brankář Roberto Luongo - ve třech zápasech dostal dva góly a vychytal dvakrát nulu, venku bída, ale teď bude opět v Rogers areně, kde se vždy zaskvěl. Bude to platit i nyní?

Roberto Luongo skončil při šestém finále v Bostonu na střídačce foto: ČTK/AP

„Je schopen ty zápasy ze sebe setřást, je těžké hrát proti Vancouveru,“ myslí si bostonský centr Brad Marchand. „Luongo v této budově chytá dobře, nedáváme tolik gólů. Budeme muset na něj více střílet a najít způsob jak hrát jako doma,“ říká David Krejčí nejproduktivnější hráč play-off a nejlepší střelec.

S tímto souhlasí i trenér Bostonu Claude Julien. „Naši kluci si musí uvědomit, co tady neudělali dobře. Musíme jít hodně do branky, hrát tvrdě a hodně střílet,“ připomíná obránce Tomáš Kaberle.

V minulém utkání Boston vyhrál 5:2 a sroval sérii na 3:3. "Musíme takto hrát ještě jeden zápas,“ přeje si Krejčí. V minulém klání nejen Medvědi sérii vyrovnali, ale také přepisovali historii. Vstřelit čtyři góly za 254 sekund ve finále Stanley Cupu nikdo ještě nedokázal. Tento kvapík nasměřoval NHL až k poslednímu možnému souboji ročníku 2010/2011, absolutnímu vrcholu. Doteď v rychlopalbě vládl Detroit z roku 1956. Ten stlačil čtyři trefy do pěti minut a 29 sekund.

„Jsem na kluky pyšný. Byli jsme několikrát u zdi, ale celý rok dokazujeme, že jsme nezlomní,“ je spokojený třiačtyřicetiletý Mark Recchi.

Dorážka Davida Krejčího (vlevo) už nebyla třeba. Rána z hole Milana Lucice (není na snímku) mířila přesně za záda gólmana Roberta Luonga.foto: Reuters/

Šestkrát platilo: kdo vstřelil první gól, vyhrál. Co číslo sedm? „Musíme Thomase (brankáře) více rozhýbat. Doma sedmé utkání vyhrajeme, máme dost sebevědomí,“ je přesvědčený Daniel Sedin z Vancouveru.

Takže kdo? Premiérově Vancovuer, nebo Boston, který je poosmnácté ve finále Stanley Cupu, ale poprvé hraje sedmý duel. „Minulost je minulost. Teď je tu vše, na čem záleží. Pokud vyhrajeme, staneme se legendami,“ ví Ryan Kesler, útočník Vancouveru.

„Je to jeden zápas, nebo zemřít,“ přirovnává nadcházející okamžik Raffi Torres, útočník Vancouveru. Poslední příběh této sezóny NHL se začne rozvíjet ve dvě hodiny v noci ze středy na čtvrtek.

Reklama

Související témata: