Hlavní obsah

Vincour střelecky zaskočil za Jágra. Ale počítají se jen výhry, smutnil po prohře se St. Louis

Dallas

Tu novinu se dozvěděl ve čtvrtek odpoledne. A tak se Tomáš Vincour z farmy v Cedar Parku Austinu vydal do Dallasu, aby si poprvé v sezóně zahrál zápas NHL. A byl to debut i s gólem. Dvaadvacetiletý útočník v 6. minutě zápasu s Blues srovnal stav na 1:1.

Foto: Tony Gutierrez, ČTK/AP

Tomáš Vincour (vpravo) v dresu Stars.

Článek

Aby bylo jasno, brněnský rodák nenastoupil jako záskok za Jaromíra Jágra. Z nižší AHL ho povolali ještě předtím, než česká legenda začala nahlas mluvit o svých zdravotních problémech. „S Jardou jsem si chvíli povídal dopoledne před zápasem. Jen mi řekl, abych makal," tvrdil Vincour, kterého před duelem představovali na kostce jako člena zahajovací dallaské formace. „Na to bych si ale neměl zvykat," pousmál se

Do soboty odehrál během dvou sezón v NHL 71 utkání a nastřádal pět gólů. Do tréninkového kempu ale nebyl letos vůbec pozvaný. „Bylo to zklamání, ale někteří kluci hráli líp a zasloužili si to víc. Mně nezbylo než sklopit hlavu, makat dál a vybojovat si tu pozvánku později. Což se naštěstí podařilo," řekl centr, který začátek sezóny strávil v dresu Texas Stars.

Na farmě jako v ráji

„O farmě nemůžu říct nic špatného, ve srovnání s ostatními kluby jsme tam jako v ráji. I přes zimu je tam krásné počasí. V AHL je to jedno z nejlepších míst," tvrdil Vincour, ale přesto: NHL je jenom jedna. „Jsou tu mnohem lepší hráči, víc se bruslí i nahrává. Na farmě se hraje individualisticky. Každý sám na sebe, aby si udělal jméno a dostal se právě do NHL."

Ačkoli se hned trefil, nejbližší budoucnost v týmu Stars nechtěl moc rozebírat. „Kdyby se vyhrálo, tak jsou všichni spokojení, ale my prohráli 3:4. Uvidím, co se mnou teď trenéři provedou," přemítal Vincour. Rád by se ovšem dočkal i chvilek, kdy se stane terčem krajanova svérázného humoru. „Hrozně jsem se těšil, že budu s Jardou v šatně, ale je pro něj těžké vtipkovat, když nehraje a nemůže pomoct týmu," prohlásil Jágrův český spoluhráč.

Reklama

Související témata: